Skoro 700.000 Pfizer vakcina bi u Bosnu i Hercegovinu trebalo stići do kraja septembra

Do kraja trećeg kvartala, odnosno do kraja devetog mjeseca u BiH bi trebalo stići još ukupno 699.660 doza Pfizera kroz COVAX i EU mehanizam, te kao donacija Sjedinjenih Američkih Država.

Iz COVAX mehanizma su obavijestili da će u trećem kvartalu u BiH stići 100.620 doza Pfizera.

Ukupno 503,100 doza će u BiH stići od SAD-a, a te vakcine će biti raspoređene kroz COVAX mehanizam s obzirom na to da je ova država donirala mehanizmu 55 miliona vakcina. Iz Ministarstva civilnih poslova je ranije rečeno da bi ukoliko sve bude uredu, u jednoj turi, pola miliona doniranih vakcina trebalo da stigne do kraja jula.

Kroz EU4Health mehanizam se očekuje da će do kraja septembra stići 95.940 doza Pfizera, a do sada je svake sedmice od početka juna pristizalo oko 10.000 hiljada doza.

U Bosnu i Hercegovinu stižu i brojne donacije, ali je uglavnom riječ o kineskim vakcinama, AstraZeneci i sada Moderni od Hrvatske. Također, Republika Srpska je nabavila određenu količinu Sputnika V za svoje građane, dok je Vlada FBiH nedavno sklopila ugovor za pola miliona kineskih vakcina koje još uvijek nisu počele pristizati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79