Skoro dvije godine poslije zločina: Kome pripada imovina serijskog ubice Edina Gačića?

Iako je u martu ove godine objavljena informacija da je Tužilaštvo Hercegovačko – neretvanskog kantona zaključilo predmet u vezi Edina Gačića, serijskog ubice koji je likvidiran u februaru prošle godine nakon što je ubio komšiju Sauda Sultanića i policajca Federalne uprave policije Mahira Begića, Gačićeva imovina još uvijek nije niti prodata niti je dodijeljena Općini Konjic.

Po Zakonu, ukoliko se niko od srodnika ne javi za imovinu, ona po automatizmu pripada državi, odnosno Općini Konjic.

Međutim, kako je jučer za Avaz pojasnio Dino Jablan, geometar u Općini Konjic, Gačić nikada nije imovinu ni uknjižio na sebe, tako da je ona još uvijek na njegovom prodavcu. Riječ je o kući u naselju Brđani, 11 kilometara od Konjica te o zemljištu i šumi.

– Edin Gačić, nikada nije uknjižio svoju imovinu. Kod nas knjiženje ide na sljedeći način: i katastar i zemljišna knjiga su uvezani, isti broj parcele je i u katastru i u zemljišnoj knjizi. U Sarajevu, naprimjer, posebno donose ugovore u zemljišnu knjigu ili grunt, a posebno u katastar. Kod nas se zahtjev za uknjižbu preda u zemljišnoj knjizi, a zemljišna knjiga službeno nama šalje i mi knjižimo. Ja sam radio 90 posto uknjižbi i znam da on nikada nije ni uknjižio svoju imovinu. Mislim da je zapelo jer on nije platio porez – objasnio je Jablan.

Prema ovim informacijama, sada ni Općina Konjic ne polaže pravo na ovu imovinu.

Iz Općine nam nisu mogli odgovoriti ko sada ima pravo na kuću i šumu i kada će ovaj pravni vakuum biti riješen.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79