Skoro svaki drugi pritvorenik u Bihaću migrant

Skoro svaki drugi pritvorenik u Bihaću migrant


Na području Unsko-sanskog kantona sve je veći broj krivičnih djela čiji su počinioci migranti, a time je povećan i broj ilegalnih stranih državljana koji završe u pritvorskim jedinicama Kazneno-popravnog zavoda “Luke” u Bihaću.

Prema riječima Edhama Veladžića, direktora ove ustanove, skoro svaki drugi pritvorenik tokom dosadašnjeg dijela kalendarske godine bio je iz reda ove populacije.

  • U protekloj godini od svih osoba koje su primljene kod nas u pritvor oko 25 posto bili su migranti. Ove godine taj broj je dodatno uvećan, pa od ukupnog broja pritvorenika oko 45 posto otpada na migrante – kazao je Veladžić.

Prema njegovim riječima, različita su krivična djela zbog kojih su migranti u pritvoru, a najviše ih je iz Sirije, Alžira, Pakistana, Afganistana, Maroka, Tunisa, Iraka i Libije.

  • Pod sumnjom su da su počinili krivična djela ubistvo, razbojništvo, silovanje, teške krađe, paljevine, trgovina narkotičkim sredstvima i napad na službena lica. Siguran sam da je tu i jedan broj osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima i oni bi trebalo da budu pod opservacijom sigurnosnih struktura u našoj zemlji – smatra Veladžić. Prema njegovim riječima, postoji dosta nedorečenosti u postupanju prema ilegalnim stranim državljanima, a jedan od problema je i kome ih predati po odsluženju zatvorske kazne.

U najvećem broju slučajeva takve osobe se predaju Službi za poslove sa strancima. Prema policijskim procjenama, trenutno na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 7.000 migranata, a svega njih oko 3.000 smješteno je u prihvatne centre.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić ističe kako se proporcionalno povećanju njihovog broja povećava i broj krivičnih djela čiji su oni izvršioci.

  • U prvih šest mjeseci ove godine policija je legitimisala preko 15.000 migranata. To je ono što smo mi utvrdili, ali je zasigurno ta brojka mnogo veća. Ako uzmemo u obzir koliko ih trenutno ima na području kantona, zaključujemo da ih je značajan broj uspio preći i pronaći put ka zemljama Evropske unije – kazao je Šiljdedić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija