Škorpion: sasjekao šverc oružja, pali policajac i ekipa

Granični policajac Branimir Minić te još 11 osoba uhapšeni su juče u policijskoj akciji “Škorpion” zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa švercovali oružje i vojnu opremu, te razne vrste robe, ali i krijumčarili ljude iz Srbije u BiH.

Akcija je izvedena u Brčkom i Bijeljini, a počela je u ranim jutarnjim satima pod dirigentskom palicom Suda BiH, te pod nadzorom Tužilaštva BiH.

U Policiju Brčko distrikta privedeno je 14 lica, od čega ih je 12 uhapšeno, a pretresi su izvedeni na 11 lokacija. Pod lupom su, osim osumnjičenih, bili i stanovi i vozila na području ova dva grada. Pronađena je znatna količina oružja i vojne opreme, kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Sumnja se da je oružje švercovano iz BiH, s ciljem prodaje u Srbiji, ali i državama EU. Između ostalih, kako ističe naš izvor, u pitanju je i Švedska. Osim toga, terete ih i za šverc tekstila i slične robe, te krijumčarenje ljudi iz Srbije u BiH.

Naš izvor dodaje da uhapšeni policajac nije organizator ove grupe, već da je u pitanju jedan Bijeljinac.

Po nalogu Tužilaštva BiH, čiji je istražilac bio na terenu i koordinisao svakim pokretom policajaca, od ranih jutarnjih sati na ovom predmetu radile su desetine pripadnika Policije Brčko distrikta, Granične policije (GP) BiH i MUP-a RS.

“U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policajac Granične policije BiH”, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Uvjeravaju da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je ova organizovana kriminalna grupa duži period krijumčarila oružje i vojnu opremu, ali da se bavila i trgovinom ljudima, kao i švercom robe veće vrijednosti iz Srbije u BiH.

Iz GP BiH su rekli da su u saradnji sa kolegama iz Policije Brčko distrikta pretresli, između ostalih, i kuću i vozilo policajca Granične policije BiH, zaposlenog u Jedinici granične policije Bijeljina.

Zoran Galić, direktor GP BiH, tvrdi da korupciju ne tolerišu.

“Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti GP BiH na nultu toleranciju te borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba GP BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova”, kaže Galić.

Iz brčanske policije rekli su da će osumnjičeni, nakon krim-obrade, uz izvještaj biti predati Tužilaštvu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79