Foto: Općina Novo Sarajevo
Skupa samopromocija: Desetine hiljada KM iz budžeta za reklamiranje načelnika Tanovića

Skupa samopromocija: Desetine hiljada KM iz budžeta za reklamiranje načelnika Tanovića


Općina Novo Sarajevo potrošila je značajna budžetska sredstva na promociju rada općine i njenog načelnika Hasana Tanovića, prikrivajući to kao informisanje javnosti. Iako se ne radi o objavama konkursa i oglasa koje su zakonski obavezne, već o promidžbenim kampanjama, ugovori su sklopljeni s medijskim kućama i agencijam, prenosi Žurnal.

Ugovori s medijskim kućama

U maju prošle godine, Općina Novo Sarajevo sklopila je dva ugovora za “informisanje javnosti” putem radio i TV programa – jedan s FACE TV-om vrijedan oko 10 hiljada KM, i drugi s TVSA-om u iznosu od 21 hiljadu KM. Ugovor za informisanje putem društvenih mreža tada je dobila agencija ZPR.

Veliki troškovi za 2023. godinu

Ove godine, Općina je planirala potrošiti skoro 80 hiljada KM bez PDV-a za vlastitu promociju. Početkom godine objavljena su dva javna poziva – jedan za informisanje javnosti o aktivnostima Općine putem printanih i online medija u iznosu od 51 hiljadu KM, i drugi za informisanje putem radija i televizije u iznosu od 25 hiljada KM. Ugovor za informisanje putem printanih i online medija dobila je agencija ZPR, koja je bila jedini ponuđač.

Detalji javne nabavke

Predmet javne nabavke uključuje:

  • Pružanje usluga informisanja putem online medija, web portala i društvenih mreža;
  • Plasiranje objava na najmanje sedam web portala i jednom printanom dnevnom listu;
  • Boostanje objava na Facebooku i Instagramu s troškovima do 40 KM po objavi.

Kontroverze i kritike

Ove aktivnosti nisu povezane s objavama konkursa i oglasa koje su zakonski obavezne, već se radi o promidžbi načelnika Tanovića. U 2022. godini, pod stavkom “Usluge poboljšanja položaja građana i promoviranja općih interesa zajednice”, Općina je potpisala deset ugovora vrijednih od 1.500 do 10 hiljada KM, što dodatno ukazuje na trošenje budžetskih sredstava za samopromociju.

Načelnik Hasan Tanović obećao je građanima sistemska rješenja i suštinske promjene, ali se čini da su budžetska sredstva ipak korištena za populizam i vlastitu promociju, umjesto za konkretne projekte i poboljšanja za građane Općine Novo Sarajevo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija