Skuplja voda u Zenici: Poskupljenje koje je davno najavljeno..

Već nekoliko godina zaredom, sa prvim januarom Zeničanima dolaze nove cijene usluga Vodovoda i kanalizacije.

Neko će to nazvati poskupljenjem, ali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je, u Odluci koju donosimo na kraju teksta, prvog novembra 2021. godine to nazvao na sljedeći način:

– Prijedlog razvojne prilagodbe tarifa, u okviru Problematike održivosti poslovanja ViK-a u svijetlu realizacije velikih razvojnih projekata s prijedlogom za prilagodbe tarifa.

Prilagodba, u narodu poznatija kao povećanje cijena, nastupila je nakon što je ista cijena vode i kanalizacije bila od 2004. do 2021. godine, kada je uvećana.

Tako je prema zvaničnoj stranici ViK-a, od 30.12.2004. do 31.10.2021. cijena vode za domaćinstvo bila 0,40 KM bez PDV-a kanalizacije 0,20 KM po potrošenom kubiku – dakle na jedan utrošeni kubik plaćalo se 0,60 KM.

U 2021. i 2022. godini, ta cijena je prema važećem Cjenovniku trebala biti 0,84 KM plus PDV (0,56 voda +0,28 kanalizacija), a u prošloj 2023. – 1,00 KM (0,62 voda+0,38 kanalizacija).

Od januarskih računa (koji ovih dana dolaze Zeničanima), kubik potrošene vode će vas koštati 1,24 KM (0,70 voda + 0,54 kanalizacija).

Zanimljivo je da je decenijama cijena usluge bila formirana u odnosu 2:1, odnosno za cijenu kubika utrošene vode plaćalo se upola manji iznos za kanalizaciju, sve do 2023., kad se cijena kanalizacije počela “približavati” cijeni protoka vode.
Tako se trend “približavanja” nastavio i u 2024., a biće još izraženiji kada u ovo doba naredne godine Zeničani pogledaju koliko iznosi novo poskupljenje, pardon, “prilagodba tarifa”.

Naime, prema gradonačelnikovoj Odluci od 1.1.2025., kubik vode će biti 1,28 KM (0,72 za vodu+0,56 za kanalizaciju). Odnos cijena, poskupljenja za kategoriju privrede i “povlaštenih objekata” donosimo u tabeli ispod.

Prvi komentari na društvenim mrežama glasili su da se “lako hvaliti istorijskim projektima koje su ratificirali raniji gradonačelnici, a plaćaju iz svojih džepova građani”. Naime, kako je i navedeno na zvaničnoj stranici ViK-a, na linku https://vikze.ba/o-nama/historijat/ projekt „VODOSNABDIJEVANJE I ODVODNJA – BOSNA II“ podrazumijeva sanaciju, rekonstrukciju i unapređenje postojećih vodovodnih i kanalizacionih objekata JP „VIK“ d.o.o. Zenica, a uz pomoć Organizacije SECO – Švajcarske vlade i Njemačke razvojne banke – KFW.

Kroz ovaj projekat, još od početka 2016. godine, očekivao se početak implementacije kratkoročnih mjera za period 2016. do 2018. godine iz navedene studije. Za ovaj period obezbjeđena su sljedeća sredstva: oko 5,5 miliona Eura grant (nepovratnih sredstava) od vlade Švajcarske, te oko 4,75 miliona Eura povoljnog kredita od KFW (od razvojne banke Njemačke).

Ova kreditna sredstva treba da vrati JP „VIK“ d.o.o. Zenica, a namjenjena su za: obnavljanje dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, izgradnja novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, sistema i kolektora, rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju svih vodovodnih objekata (kaptaža, rezervoara, pumpnih stanica itd.), kao i restauraciju distributivnog rezervoara u Putovićima za prihvat „Plave vode“, te izgradnju glavnih vodova za „Plavu vodu“ od rezervoara Putovići do naselja Radakovo-na desnoj strani rijeke Bosne i do naselja Bojin Vir-na lijevoj obali rijeke Bosne.

Obzirom da je objelodanjeno da opet, od Plave vode nema ništa, pretpostavljamod a će se prikpljena sredstva prenamijeniti za druge potrebe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79