Skupo plaćena naivnost: Njihove priče graniče s fantastikom, ali uvijek nekog nasamare

Policiji je u protekle dvije sedmice prijavljen veći broj prevara i ucjena u kojima su prevaranti koristeći društvenu mrežu Fejsbuk i njene aplikacije došli do nezakonite zarade.

Policiji je u protekle dvije sedmice prijavljen veći broj prevara i ucjena u kojima su prevaranti koristeći društvenu mrežu Fejsbuk i njene aplikacije došli do nezakonite zarade. aZa sada su ovakve prevare prijavljene isključivo na području Policijske uprave Doboj, mada nije isključeno da su i drugi građani u Republici Srpskoj bili na meti istih prevaranata, ali zbog sramote ne žele prijaviti slučaj policiji.

Posljednja prevara na pomenuti način dogodila se u Stanarima.
Gola žena

Nepoznata osoba prvo je poslala oštećenom zahtjev za prijateljstvo na Fejsbuku. Ne znajući da je na meti prevaranta, oštećeni je prihvatio ovaj zahtjev, da bi ubrzo dobio i poruku na aplikaciji Mesindžer. U poruci je zatraženo da oštećeni uključi kameru.

Kada se kamera uključila, oštećeni je vidio nagu žensku osobu, koja je zahtijevala da i on uradi isto, što je i učinio – izjavila je Dragana Kerkez, portparol Policijske uprave Doboj.

Nakon svega, oštećeni je dobio poruku da ukoliko ne uplati određeni iznos novca da će njegovi eksplicitni snimci biti objavljeni u javnosti.

FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Iz policije navode da rade na utvrđivanju identiteta osumnjičene i rasvetljavanju krivičnog djela koje je kvalifikovano kao ucjena.

Poklon bon

Prije 10 dana policija u Tesliću pokrenula je istragu nakon što im je takođe prijavljena nesvakidašnja prevara putem Fejsbuka.

Prema navodima iz prijave, nepoznata osoba je 4. januara ove godine kontaktirala oštećenog u Tesliću putem aplikacije Mesindžer i predstavila se kao radnik jedne banke.

Ovaj prevarant je zatim obavijestio oštećenog kako je dobio poklon bon u iznosu od 100 maraka, te da je za isplatu novca neophodno da se dostavi broj kartice.

Ne sluteći da je na meti prevaranta, Teslićanin je dao broj kartice. Sljedeći dan oštećeni je provjerio svoj račun i umjesto “bonusa” od 100 maraka, otkrio da mu na računu nedostaje 1.380 maraka.

Ne samo da mu je prevarant pokupio sav novac sa “obične” bankovne kartice, već je novac “nestao” i sa šoping kartice, na kojoj je bio iznos od 700 maraka.
Nagrada

Podsjećamo da je Policijskoj stanici Doboj i 30. decembra 2020. godine, prijavljeno da je oštećenog pozvala osoba koja se predstavila da je iz “kol centra” jedne banke govoreći kako je njegova supruga osvojila nagradu u iznosu od 100 KM, te da je neophodno dostaviti broj žiro računa kako bi izvršili uplatu.

Ovaj prevarant otišao je i korak dalje, te je u više navrata govorio oštećenom da nema razloga za brigu, jer je sve bezbjedno.

– Nakon što je oštećeni dao svoj broj žiro-računa, za pola sata iz banke je pozvan i saopšteno mu je da je sa njegovog računa skinut sav novac, u iznosu od 2.300 KM – objasnila je portparolka Policijske uprave Doboj.

Navedeni slučajevi kvalifikovani su kao krivična djela prevare, a iz policije ističu da je pokrenuta istraga u cilju otkrivanja identiteta prevaranata.
Namještene utakmice

U prethodnom periodu uhapšeno je nekoliko prevaranata koji su koristili društvene mreže kako bi se domogli nezakonite zarade. Tako je otkriven N.I. iz Broda, koji je od građana uzeo 47.000 maraka obećavajući im namještene rezultate utakmica.

Jedna Banjalučanka je takođe skupo platila svoju naivnost preko Fejsbuka. Ona je na ovoj društvenoj mreži dodala za prijatelja osobu koja se predstavila kao američki vojnik u Siriji. Tvrdio joj je da ima određenih problema, te da je poslao neke pakete, a koji ne mogu stići dok ona ne uplati novac na njegov račun. Ona je to uradila i u više navrata mu uplatila ukupno 13.700 evra.
Zarada preko noći

Bračni par iz Broda zbog lakovjernosti i prevare preko društvenih mreža, ostao je siromašniji za više od 1.000 maraka. Prvo je muškarca iz Broda kontaktirala nepoznata osoba preko Fejsbuka. Izvor blizak istrazi ispričao je da je sve počelo kada je nesrećnom čovjeku stigao zahtjev za prijateljstvo od nepoznatog muškarca.

On je taj zahtjev prihvatio, a zatim je razmijenio nekoliko poruka s novim “prijateljem”. Novi prijatelj na Fejsbuku je rekao da mu on može obezbjediti laku i sigurnu zaradu, ukoliko uloži malo novca.

Oštećeni mu je povjerovao i brzo su se dogovorili da mu na račun uplati 100 evra.

– Supruga oštećenog je otišla u banku i uplatila 100 evra na ime i račun tog muškarca. Dva dana kasnije prevarant im se opet javio – izjavio je izvor blizak istrazi.

Prevarant im je tada rekao da su zahvaljujući uplati 100 evra sada zaradili čak 9.000 evra i da on hoće da im prebaci taj novac.

– Međutim, rekao im je da su te pare njihove, ali da ih on ne može tako lako prebaciti. Da bi dobili svoj novac, rekao im je da oni njemu trebaju prvo uplatiti još dodatnih 900 evra, a da će im on zatim prebaciti “ranije zarađenih” 9.000 evra. Ovom bračnom paru je bilo jako drago zbog dobijenog novca, ali im je problem predstavljala činjenica da nisu imali dodatnih 900 evra da mu ih uplate – istakao je izvor Srpskainfo.

Oni su prevarantu rekli da nemaju toliko novca i pokušali dogovoriti s njim da mu manje uplate. Poslije određenog vremena prevarant je pristao na manji iznos, pa mu je naivni bračni par uplatio 450 evra. Kako se prevarant više nije javljao, bračni par je slučaj prijavio policiji.
Apel građanima

Dragana Kerkez, portparol Policijske uprave Doboj, uputila je apel građanima da ukoliko su bili na meti sličnih prevara obavijeste policiju.

– Ukoliko građani budu predmet ovakvih ili sličnih zloupotreba, potrebno je da to odmah prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj telefona 122 – zaključila je Kerkezova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79