SKUPO PLATILI NAIVNOST na Facebooku: Nadali se lakoj zaradi, pa ostali bez novca

Bračni par iz Broda nova je žrtva prevara preko društvenih mreža, a njihova naivnost koštala ih je više od 1.100 maraka, saznaje Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, sve se dešavalo zadnjih dana, kada je muškarca iz Broda kontaktirala nepoznata osoba preko Facebooka. Izvor blizak istrazi ispričao je da je sve krenulo prije par dana kada je ovom čovjeku na Facebook stigao zahtjev za prijateljstvo od nepoznatog muškarca.

– On je taj zahtjev prihvatio, a zatim je razmijenio nekoliko poruka sa novim prijateljem. Novi prijatelj na Facebooku mu je rekao da mu on može obezbijediti laku i sigurnu zaradu, ukoliko uloži malo novca – kaže naš sagovornik.

Oštećeni mu je povjerovao i brzo su se dogovorili da mu na račun uplati 100 eura.

– Supruga oštećenog je otišla u banku i uplatila 100 eura na ime i račun muškarca iz Banjaluke. Dva dana kasnije prevarant im se opet javio – prepričava izvor blizak istrazi kako je tekla ova prevara.

Cjenkanje

Prevarant im je tada rekao da su zahvaljujući uplati tih 100 eura sada zaradili čak 9.000 eura i da on hoće da im prebaci taj novac.

– Međutim, rekao im je da su te pare njihove, ali da ih on ne može tako lako prebaciti. Da bi dobili svoj novac, rekao im je da oni njemu trebaju prvo uplatiti još dodatnih 900 eura, a da će im on zatim prebaciti “ranije zarađenih” 9.000 eura. Ovom bračnom paru je bilo jako drago zbog dobijenog novca, ali im je problem predstavljala činjenica da nisu imali dodatnih 900 eura da mu ih uplate – istakao je izvor Srpskainfo.

Oni su prevarantu rekli da nemaju toliko novca i pokušali dogovoriti s njim da mu manje uplate. Poslije nekog vremena on je pristao na to i dogovorili su se da mu ovaj par uplati 450 eura, odnosno 900 maraka.

Prekid kontakta

Supruga je zatim otišla u banku i na isti račun uplatila pomenuti novac. Nakon toga ovaj par gubi svaki dalji kontakt sa prevarantom.

– Oni su tek tada shvatili da su prevareni i kompletan slučaj prijavili policiju u Brodu – istakao je naš sagovornik.

Ovo nije jedini slučaj prevara preko Facebooka, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske imalo je veliku akciju na području Foče u kojoj su zbog sličnih krivičnih djela uhapsili više osoba. Sumnja se da je ta grupa preko Facebooka prevarila na stotine građana i uzela skoro milion maraka. Građane su varali na taj način što su im nudili lažne kladioničarske dojave.

Jedna Banjalučanka je prije dvije godine takođe skupo platila svoju naivnost preko Facebooka. Ona je tada na ovoj društvenoj mreži dodala za prijatelja osobu koja se predstavila kao amarečki vojnik u Siriji. Tvrdio joj je da ima određenih problema, te da je poslao neke pakete, a koji ne mogu stići dok ona ne uplati novac na njegov račun. Ona je to uradila i u više navrata mu uplatila ukupno 13.700 eura.

Istraga

U Policijskoj upravi Doboj rekli su da je Policijskoj stanici Brod 17. januara prijavljeno da je u prethonom periodu nad oštećenim osobama izvršena prevara preko društvenih mreža.

– U toku je rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela – rekla je portparol PU Doboj Dragana Kerkez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79