Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Rezoluciji o osudi genocida u Srebrenici. U Rezoluciji piše da se oštro osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom i sva kršenja ljudskih prava.

Konstatuje se da je “od strane srpskih snaga VRS nekoliko dana vršen masakr u Srebrenici i okolini kada je nastradalo više od 8.000 žena, muškaraca i djece”.

Ovom rezolucijom izražava se saosjećanje i duboka tuga zbog nevinih žrtava i izražava saučešće porodicama. Najoštrije će biti osuđeno svako javno i namjerno negiranje genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina.

Poziva se Vlada i ostale državne institucije da 11. jul proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Takođe je upućen poziv državama da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i činjenje genocida u Srebrenici.

Sjednicu su napustili poslanici Srpske liste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79