Skupština KS dala punu podršku Gavrankapetanoviću

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 25 glasova “za” i jednim suzdržanim podržali inicijativu Jasne Duraković kojom se daje podrška prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

– U teškim trenucima za zdravstvo koje je dodatno pogoršano pandemijom koronavirusa, kad nam je zdravsteni sistem ugrožen, a svaki zdravtstveni radnik potreban, naoričito stručnjak koji je svojim dugogodišnjim radom bio na usluzi pacijentu, Skupština KS oštro osuđuje kampanju koja se vodi protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i dajemo punu podršku radu za dobro pacijenata te u obnovni i jačanju zdravstvenog sisitema KS – navodi se u inicijativi.

Ministarstvo zdravstva KS je 17. jula primilo zahtjev za formiranje prostora u Općoj bolnici za pacijete oboljele od Covid 19, a 23. jula je Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija za te namjene, kazala je Amra Isić, sekretar Ministarstva zdravstva KS u usmenim odgovorima zastupnicima u Skupštini KS.

– Ministarstvo zdravstvo KS se obratilo Federalnom ministarstvu i Federalnoj vladi i u postavljenom upitu traženo je da se predmetni objekat Vaskularne hirurgije da na privremeno korištenje Vladi KS do stavljanja izolatorija u funkciju koji je u fazi adaptacije i rekonstrukcije i koji će se koristiti trajno u budućnosti”, kazala je Isić.

Što se tiče rebalansa budžeta ZZO KS, inicijativa zastupnika Elmedina Konakovića bit će proslijeđena na postupanje ZZO KS.

– Sve zdravstvene ustanove su iskazale svoje potrebe za naredni period od šest mjeseci, bit će obezbijeđene sve potrebe zdravstvenih ustanova i laboratorija sredstvima UNDP-a i vlastitim sredstvima u procesu javnih nabavki – kazala je Isić.

Opća bolnica predložila da se u funkciju stavi Vaskularna hirurgija Foto: Avaz

Ona je kazala da je put pacijenta u Covidu 19 građana bez zdravstvenog osiguranja isti kao i pacijenata sa zdravstvenim osiguranjem i da tu nema nikakve razlike.

Objašnjavajući zašto je rasformiran izolatorij na Građevinskom fakultetu, Isić je kazala da je on bio uspostavljen proglašavanjem stanjem nesreće i nakon ukidanja stanja nesreće je prestao da važi prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79