Skupština KS: Oboren izvještaj o radu Kliničkog centra za prošlu godinu

Nakon žustre rasprave, izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je oboren na sjednici Skupštine.

Zastupnik Igor Stojanović (SDP) kazao je da KS ovoj instituciji daje 130 miliona KM i da je neodgovorno i sramotno od menadžmenta KCUS-a da niko od njih nije došao.

– Izvještaj KCUS-a za prošlu godinu predstavlja sav apsurd bh. života. Kada vam odu 32 doktora i kada se hvalite da ste zaradili 10 miliona KM, onda još povećate kiriju bolnici za 200.000 KM, toliko usluga ne postoji, ja ne znam čime se mogu pohvaliti. Očigledno je da KCUS pokušava na sve načine da stvori državu u državi – rekao je Stojanović.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, istakao je da je jasno da je status te ustanove vrlo upitan i puno neodređenosti.

– Iako finansiramo KCUS s više od 80 posto sredstava, ne možemo da ostvarimo bilo kakav utjecaj. Potpuno je besmisleno govoriti o ovome, zato sam se poslužio starom crnogorskom izrekom „Narode, ne bojte se, bolje biti neće“, iz razloga što smatram da smo samo pričali uzaludno ovdje i da će sve ostati kao i ranije. Jasno mi je da ovi ljudi koji su predstavljali KCUS nisu imali odgovore na naša pitanja i bojim se da je sve ovo predstava za građane koja ne daje rezultate – rekao je Marić.   

S druge strane, dr. Edo Hasanbegović ispred KCUS-a kazao je da se radi o političkoj odluci te da prihodi od deset miliona pokazuju kako su povećali potrošnju lijekova i potrošnog materijala.

– Na KCUS-u vladaju rad, red i disciplina. Ima nas 3.357 uposlenih sa 35 medicinskih jedinica. Mi smo ponosni, ali svako ima pravo na svoje mišljenje – rekao je Hasanbegović.

Istakao je da je u prošloj godini bolnicu napustio 71 radnik, najčešće zbog penzije.

– Na svoju inicijativu su otišli 40 radnika, 32 specijalista i tri specijalizanta, ostalo su bili medicinski tehničari – rekao je Hasanbegović.

Nakon što su zastupnici Skupštine KS oborili izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu, trenutno se razmatra izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zastupnica Bilsena Šahman (SBB) je pitala kako je moguće da je od 17 prigovora uposlenika KCUS-a odbačeno 14 te zašto se ljekari ne šalju na edukacije. Zastupnik Sead Milavica pitao je zašto je poništen konkurs za specijalizaciju i ko je za to odgovoran.

Koliko je doktora, medicinskih tehničara i specijalista napustilo KCUS prošle godine, pitao je između ostalog zastupnik Samir Suljević (SDP).

Damir Nikšić (SZ) pitao je kada će na KCUS vratiti ljekare koji su dokazali mobing, a koji su u međuvremenu otpušteni.

Kao i zastupnica Šahman, i Igor Stojanović (SDP) je, također, pitao zbog čega je povećana kirija za bolnicu “Dr. Ernest Grin”.

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković pitao je koliko je izvršeno transplantacija bubrega u 2018. i koliko je napravljeno operacija kod beba s kardiovaskularnim bolestima.

– Je li istina da na nekim klinikama dežuraju internisti, a ne hirurzi? Je li tačno da ste Službu za reviziju dodijelili kabinetu direktorice KCUS-a? Ko radi operacije kada je u pitanju iščašenje kukova – rekao je Konaković.

U toku je nastavak devete sjednice Skupštine KS. Sa 30 glasova za Skupština je donijela odluku o imenovanju Samira Termiza za zamjenika pravobranioca.

On, inače, obavlja funkciju sekretara Pravobranilaštva. Prije stupanja na funkciju Termiz je položio svečanu izjavu.

Također, usvojen je prijedlog o izmjeni odluke o imenovanju Nezavisnog odbora Skupštine KS. Time je Kenan Kapo imenovan za sedmog člana Nezavisnog odbora.

Pred zastupnicima je bio i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Ministar finansija Amel Kovačević istakao je da su prihodi iznosili oko 805 miliona KM, a rashodi 765 miliona KM.

– Prihodi od poreza tri posto su veći u odnosu na ono što je planirano za tu godinu. Suštinski, to je solidna priča kada je u pitanju prikupljanje prihoda. U tom periodu imali smo kapitalne transfere koje smo realizirali u procentu od 59 posto – dodao je Kovačević za Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79