Skupština KS traži prekid saradnje sa svim subjektima koji negiraju genocid

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su podržali inicijativu Damira Nikšića kojom se se traži prekid saradnje sa svim poslovnim subjektima, medijima, društvima, političkim organizacijama i drugima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku i političku pomoć i podršku od država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglašavaju nepoželjnim u KS.

U inicijativi zastupnici osuđuju svako negiranje genocida i zahtjeva se od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom posptuku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi definisao sankcije za one koji to čine te prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, prenosi N1.

Od Vijeća ministra BiH se traži da objavi zvaničnu listu svih država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu.

Tražii se i da se Zakonom o zabrani negiranja holokausta i zločina protiv čovječnosti zabrani djelovanje poslovnih subjekata, političkih subjekata, medija, društava i dr. koji su negatori genocida.

Zastupnici Skupštine KS pozvali su Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, skupština kantona i gradova da se pridruže inicijativi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79