Skupština KS usvojila izmjene zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo po hitnom postupku su usvojili izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima.

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila novi zakon o policiji KS, koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar MUP-a, Admir Katica, u obrazlaganju prijedloga kazao je da se ovim zakonom depolitizira MUP i izbori komesara, piše Radiosarajevo.

“Ja sam ovaj prijedlog pisao uz konsultacije sa Sindikatom uposlenika MUP-a KS, iako se pojavio taj neki dopis, koji je dijametralno suprotan od nečeg što nam je rečeno tokom razgovora”, kazao je Katica.

Istakao je da se ovim zakonom policija izvlači iz ralja politike, kao što su slučajevi sa konkursom i izborima u samo zvanje kadeta.

Tokom rasprave, Aljoša Čampara iz SDA uputio je nekoliko pitanja koja se tiču depolitizacije MUP-a, istakavši kako određeni članovi Prijedloga ipak to ne govore.

Ministar Katica je odgovorio da je Sarajevu potreban nezavisan MUP i dobra saradnja sa vlastima, kao i sa narodom.

Nakon višesatne rasprave, zakon je usvojen.

Sa 22 glasa “za” Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i novi Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Tokom rasprave i pitanja zastupnika, najviše primjedbi za ovaj Zakona bilo je iz reda SDA, a Vlada je na pauzi usvojila određene amandmane i uvrstila ih u svoj prijedlog.

Donošenju ovog zakona prethodilo je donošenje zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments