Skupština općine oduzela muslimansko groplje, Islamska zajednica traži poništenje odluke

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori apelovao je danas na Skupštinu općine Berane da preispita odluku da, kako se navodi, oduzme muslimansko groblje u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni parlament donio je odluku da se muslimansko groblje u Beranama da na upravljanje Komunalnom preduzeću. To je ključni faktor nesuglasice između Islamske zajednice i opštine.

Iz Mešihata IZCG danas poruka da je u Beranama ovoj vjerskoj zajednici sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Kako se navodi, oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica kao i brojni drugi vakufi u centru grada.

-Porušene su im sve gradske džamije. S ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine kada bi se IZ vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima – kaže se u saopćenju Mešihata IZ u Crnoj Gori.

Upozorava se da će u protivnom doći u situaciju da se i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis IZ Berane prepusti gašenju.

-Ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su troškovi prevazilazili tržišnu vrijednost zemljišta, i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima – kaže se u saopštenju Mešihata.

Oni, kako navode, ne žele da vjeruju da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i u krajnjem slučaju asimilaciju muslimana Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom tako i državnom nivou.

-U tom slučaju očekivali smo da Skupština opštine zaštiti muslimansku zajednicu, a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana – kaže se u saopštenju.

Navodi se da će IZ inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i IZ u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79