Skupština TK: Sve izvjesnija smjena Nezavisnog odbora

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona prihvatio je danas izvještaj o radu bivšeg direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića koji je, prema presudi nadležnog suda, u prošloj godini nezakonito upravljao policijom. Skupštinska većina odbila je izvještaj o radu Nezavisnog odbora koji nadzire rad direktora Uprave policije, što je uvod u smjenu i imenovanje novog Nezavisnog odbora.

Skupština Tuzlanskog kantona prihvatila je ostavku Elsajeda Fatušića koji je nezakonito imenovan u Nezavisni odbor. On je prije imenovanja obavljao važnu političku funkciju u jednoj političkoj stranci. Politički aktivan i na važnoj funkciji u jednoj političkoj stranci bio je i Nermin Okanović, ali on još nije podnio ostavku. Protiv trećeg člana, Suada Suljića, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog čega on ne može biti član Nezavisnog odbora. Aktuelni Nezavisni odbor je sudjelovao u nezakonitom imenovanju bivšeg direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića.

“Nezavisni odbor učestvovao u nezakonitom imenovanju direktora Uprave policije što je i rezultiralo presudom vođenja krivičnih postupaka. S druge strane, u tom istom periodu Nezavisni odbor je tražio od direktora Uprave policije bez mogućnosti prava da to radi da traži aktivnosti i raspored određenih policijskih službenika što samo po sebi nije u redu”, navodi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

“Nezavisni odbor treba da kontroliše rad direktora Uprave policije. Ukoliko je sam Nezavinsi odbor opterećen nekim aferama i nekim sudskim postupcima mislim da onda takav Nezavisni odbor ne bi trebao da odlučuje i ocjenjuje policijskog komesara”, smatra Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK-a.

Skupštinska opozicija se protivi odlukama novog menadžmenta Uprave policije koji je sa ključnih pozicija u Upravi policije smijenio kadrove koje je imenovao bivši direktor Ibrahimović.

“38 oficira sa najvišim činovima u MUP-u TK premješteno, zarotirano. Po mojim informacijama iz žalbi koje su ti ljudi pisali vidi se da je to na određeni način politički obojeno. Ovdje se ide po dubini, ovdje su 90 posto komadira i načelnika policijskih uprava zarotirani i samo po osnovu putnih troškova budžet TK će snositi troškove preko 35 hiljada maraka”, ističe Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

Nakon što je Kantonalna skupština odbila izvještaj o radu Nezavisnog odbora u prošloj godini, smjena je sve izvjesnija.

“Nezavisni odbor nema podršku ove skupštine. To samo po sebi govori da u narednom periodu bilo bi logično, očekivano da Nezavisni odbor podnese ostavku. Moj lični stav je da ima dovoljno elemenata da bude i smijenjen”, dodaje Hadžić.

“Nezavisni odbor u ovom sastavu nije odgovorio zadataku i samim tim nije relevantan. izvještaji nisu dobili potrebnu većinu i samim tim upitan je rad Nezavisnog odbora. Mora biti uticaj neke politike, ali odgovorno tvrdim da nećemo politički uticati na izbor članova Nezavisnog odbora ili za smjenu članova Nezavinsog odbora”, dodao je Ilić.

“Mislim da ne mogu, ali evo sam čin današnji odbijanja izvještaja vjerujem da su odškrinuli vrata i vjerujem da će pozivati se na taj izvještaj koji nisu prihvatili i da idu u razriješenje Nezavisnog odbora da raspisuju konkurs za novi”, navodi Skopljak.

Prvi korak je već učinjen, izabrana je nova Komisija za izbor i imenovanje koja će implementirati volju skupštinske većine i pokrenuti proceduru izbora novog Nezavisnog odbora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79