Skupštinska većina u BPK: Vrijeme je da SDA sa satelitima prihvati činjenicu da nije dio vlasti

Reagirajući na optužbe iz SDA da su obećanja data prije pola godine, kada je uspostavljena vlast u BPK Goražde, još samo obećanja, predstavnici stranaka parlamentarne većine u BPK Goražde organizirali su konferenciju za novinare. Poručili su da je vrijeme da SDA, zajedno sa svojim satelitima, prihvati činjenicu da nije dio vlasti u BPK Goražde, ali ni na nivou FBiH i BiH. Kažu da su posljednje optužbe samo pokušaj destabiliziranja parlamentarne većine i traženje prostora za povratak SDA u vlast, ali da je to uzaludno trošenje vremena, jer se povratak SDA neće desiti.

Raspodjela sredstava
– Jedna od teza koju opozicija koristi jeste nemogućnost ostvarenja predviđenog granta u budžetu BPK Goražde. Tačno je da je u prvom dijelu raspodjele sredstava od Vlade FBiH našem kantonu doznačeno 4,15 miliona KM, ali isto tako je tačno da su Predstavnički dom Parlamenta FBiH kao i Dom naroda usvojili amandman Vlade FBiH kojim se planira dodatno povećanje koda za podršku nižim nivoima vlasti, pri čemu je politički dogovor da dodatna 4 miliona KM budu doznačena Vladi BPK Goražde. To znači da je u startu obezbijeđeno duplo više sredstava za BPK nego što su to planirali oni i sarajevski šefovi konačno svrgnute tehničke „respirator“ Vlade – saopćeno je.

Na konferenciji je istaknuto da SDA potencira izmjene zakona o dopunskim pravima boraca i predlaže populističke mjere, dok aktuelna vlast već radi na izradi novog zakona.

– Ono što bi trebalo biti pravo pitanje onima koji kritiziraju novu Vladu jeste šta su to oni učinili za ovu populaciju za vrijeme višedecenijske vladavine njihovih politika, osim što svojim činjenjem ili nečinjenjem snose dio krivice za činjenicu da je za vrijeme njihove vlasti vršen sistemski progon pripadnika oslobodilačke Armije RBiH i branitelja Goražda, pri čemu nije adekvatno rađeno na dokumentovanju i procesuiranju zločina onih koji su izvršili agresiju na ove prostore i BiH? Umjesto hvalospjeva o posjetama VSTV-u i korištenja poginule djece u odbranu hapšenja stranačkih kolega od optužbi za teške pronevjere i zloupotrebe položaja, nakon skoro 30 godina u MUP-u BPK formira se Odsjek za ratne zločine. Zašto se toliko čekalo na taj potez i zašto je dozvoljeno da branioci Goražda budu procesuirani dok se zločinci i agresori slobodno šetaju i žive, pitanje je za srušeni režim – stoji u saopćenju za medije.

Poboljšanje svakodnevnih usluga
Iz aktuelne skupštinske većine navode da će benefite aktivnosti koje poduzimaju građani BPK osjetiti kroz poboljšanje svakodnevnih usluga koje je Kantonalna vlada dužna pružati.

– Suštinski problem opozicije očigledno je to što svojim šefovima ne mogu objasniti zašto izvještaji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nisu usvojeni u Skupštini BPK, te zašto su potpisivali ugovore koje ne mogu ispoštovati, a koji se mjere u milionskim iznosima. Ne bavimo se mađioničarskim i iluzionističkim trikovima u vezi s ugovorom o izgradnji pristupnih puteva na brzoj cesti Prača – Goražde od 8,5 miliona KM, već se pitamo zbog čega je potpisnica tog ugovora pustila da sredstva propadnu i ništa nije uradila po pitanju istog. Da stvar bude gora, dokumentaciju je sakrila od novog premijera. Zahvaljujući bivšim premijerima, kako kantona tako i FBiH, BPK Goražde je desetak mjeseci dalje od povezivanja sa Sarajevom, a nama predstoji ispravljanje grešaka bivšeg režima – saopćeno je s press konferencije predstavnika stranaka parlamentarne većine u BPK Goražde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79