Sky “dohakao” dilerima: Pao i pripadnik GPBiH Šaban Kundo

Sky “dohakao” dilerima: Pao i pripadnik GPBiH Šaban Kundo


Za tri godine uspjeli su nezakonito zaraditi više od milion maraka

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za organizovani kriminal, u vezi sa nedozvoljenom trgovinom drogom protiv sedam osobe. Oni su uhapšeni u okviru akcije “Golub”, a dio dokaza prikupljen je zahvaljujući dešifrovanju poruka koje su razmjenjivane putem aplikacije Sky.

Optuženi su Dragan Gajić iz Nikšića u Crnoj Gori, koji je i do sada osuđivan, Blaženko Raščević, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Žarko Joknić, državljanin BiH, Vlatko Blaževićč, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, Nikola Jovančić, državljanin BiH, službenik Granične policije BiH Šaban Kundo, državljanin BiH i Selvedin Selimović, državljanin BiH.

Prema navodima Tužilaštva BiH, ova kriminalna grupa je uspjela ostvariti nezakonitu dobit veću od milion KM.

– Optuženi se terete da su u periodu od 2019. do 2022. godine, djelujući kao organizirana kriminalna grupa kojom je rukovodio prvooptuženi Gajić, komunicirajući i dogovarajući nezakonite aktivnosti putem kriptovanih telefona sa SKY ECC aplikacijama, sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju velikih količina opojne droge marihuana-skunk, koja je u više navrata u velikim količinama, krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, uspjele su otkriti i identificirati kodove kao i korisnička imena, koja su optuženi koristili na zaštićenim aplikacijama.

Opojna droga je najčešće u BiH krijumčarena na području općine Gacko, a optuženi pripadnik Granične policije BiH, tereti se da je koruptivnim djelovanjem, za novčane nakande, pomagao pripadnicima organizirane kriminalne grupe, tako što je vršio osmatranje, izviđanje i dojavljivanje o kretanju pripadnika Granične policije BiH, kako bi optuženi mogli neometano izvan graničnih prijelaza izvršiti krijumčarenje opojne droge.

Nakon unosa u BiH, opojna droga je bila skladištena i dalje transportovana, radi krijumčarenja na područje Hrvatske i dalje prema zemaljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su prokrijumčarili najmanje oko 3.700 kg opojne droge marihuana-skunk, od čega je oko 1.200 kg pronađeno i oduzeto u odvojenim akcijama, te na taj način stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 554.850 eura, odnosno oko 1.081.957 KM.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i kaznena djela paljevine i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Navode optužnicee Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 61 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 350 materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje piše Oslobođenje


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija