Sladić najavljuje rast dnevnih i noćnih temperatura, često u dvocifrenim vrijednostima

Dok mnogi s oduševljenjem dočekuju uštede na ogrijevu zbog blage zime, ljubitelji zimskih sportova su na ivici razočaranja. Sa temperature zraka koje konstantno nadmašuju višegodišnji prosjek, sunčanih sati u izobilju i oblacima koji se postepeno gomilaju, zima ove godine kao da se inati sa svima nama.

U proteklom periodu, primijetno je da su temperature iznad prosjeka, a sunčanih sati ne manjka. Ipak, dolaskom oblaka, posebno u jugozapadnim područjima Bosne, situacija se mijenja. Slične promjene očekuju se i u narednim danima, sa prisutnim visokim i srednje visokim oblacima koji periodično prekrivaju sunce.

Od petka do nedjelje, očekuje se umjeren do jak jugo koje će dodatno povisiti temperature zraka, pogotovo noću, dovodeći do dvocifrenih vrijednosti, a nerijetko i blizu 15°C. Uz to, možemo očekivati i olujne udare vjetra sa fenskim karakterom, kao posljedicu produbljenja visinske doline sa sjeverozapada kontinenta i formiranja ciklone u Đenovskom zaljevu.

Snažna južna visinska strujanja doprinose izraženijem hlađenju zraka pri nailasku nad planine, što može rezultirati intenzivnijim padavinama u planinskim područjima. Ipak, snježna granica ostaje iznad 2000 metara nadmorske visine, te se ne očekuje značajnije zadržavanje snijega na nižim nadmorskim visinama, istakao je za N1 Nedim Sladić.

Pogledamo li trenutno stanje telekonekcija i ponašanje meteoroloških oscilacija, moguće je da se u trećoj dekadi mjeseca desi konkretniji hladniji prodor. Međutim, s obzirom na trenutno stanje na modelima, nada za značajnije promjene u ovom periodu je relativno mala.

Dakle, iako su ljubitelji topline u prednosti, nadamo se da će zima ipak donijeti malo više zimskog ugođaja u narednim sedmicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79