Sladić o neobičnoj pojavi: Mammatus oblaci u obliku ženskih grudi iznad Zenice

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, objavio je neobičnu pojavu koja se tokom pogoršanja vremena pojavila iznad Zenice. Riječ je o “mammtus oblacima” koji su, kako Sladić kaže, u obliku ženskih grudi. Po tome su i dobili naziv.

BiH prijeti tornado: Udari vjetra i do 120 kilometara na sat, veličina grada čak šest centimetara

“Mammatus oblaci iznad Zenice. Uvijeni prema dole nalikuju na ženske grudi. Pokazuju izrazitu nestabilnost atmosfere, kao i prisustvo snažnih silaznih strujanja. Ako se pogleda bolje, čak ima i vrlo lijepih i rijetkih undulatus asperatus oblaka”, napisao je Sladić.

Veći dio BiH jutros je zahvatilo olujno nevrijeme.

U Banjaluci je olujni vjetar čupao drveće, nosi krovove, a određena naselja su ostala bez električne energije. U drugim dijelovima zemlje, zbog začepljenja šahtova, došlo je do poplava ulica. Nevrijeme je izazvalo materijalnu štetu.

(FOTO+VIDEO) Olujno nevrijeme napravilo ogromne štete po Travniku

Kako je Sladić ranije je rekao, da uprkos ovom osvježenju, ni august neće nas poštediti povremeno vrlo izražene vrućine i toplotnih valova koji nepovoljno mogu utjecati na zdravlje stanovništva.

Vjetar odnio krov sa škole u Banjoj Luci

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79