Sladić otkriva prognozu za vikend: Vrijeme će biti gotovo pa idealno!

“Ovog tmurnog, ali ne i pretjerano hladnog novembra se u velikoj mjeri većina zasitila oblaka i kiše, a oči onih koji uveliko planiraju boravak na otvorenom ovog vikenda skoncentrisane su na vremensku prognozu, uz želju da padavina ipak neće biti”, piše za N1 meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

Dobra vijest je da takvi mogu slobodno da odahnu jer nam kiša ne prijeti. Štaviše, vrijeme će biti gotovo pa idealno.

Vremenske prilike se od danas (petak) stabilizuju, što znači da su pred nama prijatnija 2-3 dana. Znatno povoljniji bit će i i današnji dan, ali sunca neće biti u mjeri koju očekujemo za vikend, naročito u Bosni, budući da na srednjim i nižim nivoima atmosfere pristiže sredinom dana i poslijepodne iz srednje Europe manja količina vlažnog zraka koja će preći preko naše zemlje na jugoistok. Ona će najprije zahvatiti sjeverna i sjeveroistočna područja zemlje, a prema kraju dana i naročito navečer širiti se ka jugu, na centralne i istočne predjele Bosne te sjever i sjeveroistok Hercegovine, no padavine se ne očekuju. Zbog svega toga u Bosni i dalje treba računati na prisustvo oblaka, a sunčani intervali su izgledniji u prvom dijelu dana, no nakon izdizanja jutarnje magle i niske naoblake koja se prognozira duž kotlina i riječnih tokova. Znatno ljepša slika prognozira se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne gdje će preovladavati sunčano vrijeme uz malu oblačnost, i to uglavnom onu visoku, tanku prozirnu, gdje će i sutra sa najviših 13 do 17 °C tokom dana biti najtoplije, dok u ostatku zemlje dnevne temperature kretat će se u intervalu od 7 do 12 °C.

Međutim, ova prolazna oblačnost koja će preći preko naše zemlje do subote ujutro će glavninom odmaknuti dalje na jugoistok. Stabilno vrijeme u ovo doba godine neizostavno donosi maglu i nisku naoblaku po kotlinama i uz riječne tokove, koja će se zadržavati uglavnom do prijepodneva, a potom će se izdizati uz pretežno sunčano vrijeme u većini područja, a umjerene naoblake u početku jedino je još moguće na krajnjem istoku Bosne. Nerijetko pretežno vedro preovladavat će na području Hercegovine i na planinama, pa ova subota je rezervisana upravo za ova područja, naročito ukoliko želite pobjeći od gužve, ali i zagađenog zraka, kojem ne pogoduje stabilna atmosfera. Uz dnevne temperature oko 10 °C u Bosni, te do 18 °C u Hercegovini bit će i više nego ugodno za boravak na otvorenom i neku laganu šetnju.

Stabilne vremenske prilike ostat će sve do nedjelje, kada će zračni pritisak početi slabiti, a što će nagovijestiti promjena smjera vjetra sa sjevernog i sjeveroistočnog na jugozapadni. S njim će s Mediterana početi i pritjecaj toplijeg, ali i sve vlažnijeg zraka po visini sa Mediterana koji će dovlačiti nove oblake, no veći dio dana obilježit će pretežno sunčano vrijeme, a postepen porast naoblake na jugozapadu zemlje izgledniji je krajem dana, te naročito navečer. Nju će s Mediterana dovući nova ciklona koja pozdravlja još jedan start nove, tmurne i kišne sedmice. A kad smo se već dotakli naredne sedmice, nju bi oko Dana Državnosti mogla pozdraviti i vrlo jaka, na udare i olujna južina uz ponovo vrlo intenzivne padavine u Hercegovini, gdje bi ponovo moglo pasti preko stotinjak litara kiše po kvadratnom metru te sve izgledniji saharski pijesak. No, zakočimo se ovdje i ipak potrudimo se da ne pokvarimo previše ove vedrije vijesti, jer za iduću sedmicu i period poslije 25. novembra, kada se i koplja za snijeg i dalje lome u nizinama, ostaje još dosta prostora za detaljnu analizu, ali i prostor za same izračune koji se nisu upotpunosti uskladili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79