Sladić: Ovo nije vrhunac ljeta, u augustu ide novi val vrućina

Sladić: Ovo nije vrhunac ljeta, u augustu ide novi val vrućina


Meteorolog Nedim Sladić je analizirao trenutne meteorološke prilike u Bosni i Hercegovini, nudeći uvid u buduće promjene i svoj profesionalni razvoj, gostujući u Klix studiju. Sladić je istakao da je nedavni toplotni val dostigao svoj vrhunac jučer, dok se Hercegovina i dalje suočava s visokim temperaturama koje će trajati još nekoliko dana.

U Bosni se očekuje blago smanjenje temperatura zbog dotoka vlažnog zraka i lokalnih pljuskova.

Govoreći o prošlim godinama, Sladić je podsjetio da je najviša ikada zabilježena temperatura u Bosni i Hercegovini bila 46,2°C u Mostaru 1901. godine. Napomenuo je da su ljeta postajala sve toplija, s naglaskom na ekstremno vruće godine poput 2012. godine.

Prognoze za budućnost ukazuju na nastavak toplih ljeta s manjkom padavina, što bi moglo rezultirati novim toplotnim valovima i izazovima za hidrološki sustav.

Sladić je također upozorio na klimatske promjene koje su već počele utjecati na turizam, s pomakom snježne granice na više nadmorske visine, što predstavlja izazove za skijaška područja.

Sladić je pojasnio da će vremenske pojave koje su nekad bile normalne sada postati izolirani slučajevi.

“Sve ispod 2000 metara nadmorske visine rizično je ulagati u turizam. Radim istraživanje za UNDP i radim pomak snježne granice. Prije je baza snijega bila na 1130 metara, nulta izoterma, što odgovara donjem dijelu staze na Babinom dolu, a sada smo u situaciji da imamo 2,5 stepena porasta i ta snježna granica se pomjerila na 1520 metara, za punih 390 metara”, kazao je Sladić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija