Sladić pojasnio zašto su oblaci iznad Zenice ličili na ženske grudi

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je jučer fotografiju neobične pojave koja se tokom pogoršanja vremena pojavila iznad Zenice – “mammatus oblaci”. Ova pojava izazvala je veliku zainteresovanost na mrežama i pitanje zbog čega se oblaci tako zovu i zašto podsjećaju na “ženske grudi”.

“Mammatus, češće i mamma, je latinski naziv za žensku dojku (en. breast). Zbog specifičnog visećeg izgleda koji je posljedica snažnog spuštanja hladnijeg zraka silaznim strujanjima, često ga meteorolozi širom svijeta tako i zovu. Mammalia je latinski naziv za porodicu sisara, kojoj, gle čuda, i mi pripadamo (en. mammals)”, napisao je Sladić nakon velikog broja komentara na mrežama.

Ranije je objasnio da ova pojava “pokazuju izrazitu nestabilnost atmosfere, kao i prisustvo snažnih silaznih strujanja”.

Podsjetimo, veći dio BiH jučer ujutro je zahvatilo olujno nevrijeme. U Banjaluci je olujni vjetar čupao drveće, nosi krovove, a određena naselja su ostala bez električne energije. U drugim dijelovima zemlje, zbog začepljenja šahtova, došlo je do poplava ulica. Nevrijeme je izazvalo materijalnu štetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79