Sladić pojašnjava novi izračun i prognozu: Ono što nam stiže u junu nije dobro

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. U Sarajevu oblačno. Povremeno može padati kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C.

Sutra se očekuje umjerereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, povremeno sa kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a najviša dnevna od 11 do 17, na jugu do 21°C.

U petak će u Hercegovini biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u Bosni umjereno oblačno. Tokom dana, uz nešto više oblaka u sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a najviša dnevna od 11 do 17, na jugu do 22 °C.

U subotu će biti više sunce, očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a najviša dnevna od 15 do 21, na jugu do 25 °C.

Ovakve vremenske prilike zadržat će se do juna.

-Čini se kako sušniji period počinje u junu, što bi obistinilo prognoze za ljeto. Ako je suditi po američkom CFSv2 modelu, koji se ovog mjeseca ne mijenja zanačajnije sa izračunima, brzo ćemo upasti u ovaj mod, kazao je Nedim Sladić, meteorolog Nove BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79