Slave 70 godina ljubavi: Ponekad pomislim da imam više godina braka nego života

Sretan, skladan i dugovječan brak je zasigurno želja svih mladih parova koji ulaze u “životnu vezu”, a za one koji zajedno dožive “zlatni pir” odnosno 50 godina zajedničkog života, često se zna reći da su rijetki koji imaju tu privilegiju na ovom svijetu. Šta tek onda reći za bračni par Planinac iz Visokog koji ove godine obilježava čak 70 godina bračne zajednice?

Seka i Vojo Planinac su svoju ljubav krunisali vjenčanjem u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, sada već daleke 1949. godine i sa radošću pokazuju fotografiju koja je nastala nakon tog vjenačanja, a na kojoj se u pozadini može prepoznati sadašnja zgrada Željezničke stanice u glavnom gradu BiH. Da li ih je slučajnost ili sudbina spojila teško je reći, ali Seka koja je rođena u Slavonskom Brodu, a Vojo u Travniku, upoznali su se u Visokom gdje su zasnovali svoju porodicu i dobili kćerku Dušku i sina Duška. Ono što daje posebnu draž svoj ovoj priči jeste da Seka trenutno ima 90, a Vojo čak 97 godina i sigurno je da su među najstarijim bračnim parovima ne samo u Visokom nego možda i u cijeloj državi. 

“Rođena sam u Slavonskom Brodu, ali moja porodica je živjela preko puta, u Bosanskom Brodu gdje sam odrasla. Nakon Drugog svjetskog rata zbog niza okolnosti, a možda i sudbine, došla sam na određeno vrijeme kod tetke, koja je bila udata u Visoko. Tu sam u komšiluku upoznala lijepog i mladog momka, zaljubila se i ostala”, priča Seka Planinac i napominje da nikad nije zažalila zbog toga jer je ljubav bila ta koja ju je “ostavila” u Visokom. Nedavno, tačnije 14. septembra proslavila je 90. rođendan, a uprkos operaciji kuka u januaru mjesecu ove godine, i dalje je pokretna i puna života.

Vojo, nekadašnji istaknuti sportski i društveni radnik, čovjek je čije ime treba da ostane velikim slovima upisano u istoriju Visokog jer je jedan od ključnih ljudi kada je u pitanju streljački sport u ovom gradu, ali i razvoj kožne industrije. Nažalost, zbog bolesti već skoro dvije decenije je bez vida i teže govori, no i dalje se ne predaje. Rođen je u Travniku, a zbog službovanja njegovog oca u tadašnjoj Kraljevini, prvo se preselio u Kupres, da bi nakon rata došao u Visoko.

“Ona (Seka) ne govori istinu za svoje godine, krije ih”, govori kroz šalu Vojo, “Ponekad pomislim da imam više godina braka nego života. A nekako sam zacrtao da ću doživjeti 104 godine”.

Seka Planinac, koja je u vrijeme bivše Jugoslavije bila nagrađena i Ordenom druga Tita zbog svog rada i djelovanja u Antifašističkom frontu žena kaže da nema neke posebne tajne uspjeha za dugovječan brak, bitno je međusobno poštovanje i odanost i odmah je sve lakše.

“Ma ja sam uvijek šutjela i pustila da on govori kako i šta treba. A čim mi okrene leđa, ja onda po svom”, kroz smijeh govori 90-godišnja Seka.

Dok sjeda pored svog muža da bi napravili zajedničku fotografiju, hvata ga za ruku i u tom stisku se vidi sva ljubav i odanost koju jedan bračni par može i treba imati. Godine u tom trenutku nisu bitne, ništa drugo nije važno, a osmijeh na Sekinom licu govori da je i dalje zaljubljena, da ih ništa rastaviti neće te da je ovo za njih samo “prvih” 70 godina braka, prenosi Visoko.co.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79