Slavko Mršević je pobijedio: Ministarstvo RS i škola proglašeni krivima!

– Ovo je još jedna pobjeda etičkog principa nad beskrupuloznim neznalicama i manipulatorima u institucijama, koji su zaboravili da su učenici svrha njihovog bitisanja na državnom budžetu. Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je 10. septembra 2019. godine historijsku pravosnažnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja – krivi su! – napisao je Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka Mrševića.

Kako piše Bajić, tuženo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo pravosnažno su proglašeni krivima za “diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu te su propustili da preduzmu mjere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu”.

– Zbog toga je ova presuda lijek za dušu napaćenoj porodici. Slavko je stoički sve izdržao i dokazao svoju ispravnost. Čestitam sudijama na odbrani profesije i sudijske etike, vjerovatno ni njima nije bilo lako presuditi državnom sistemu da je počinio diskriminaciju. U ime porodice, zahvaljujem organizaciji “Vaša prava”, koja je vodila ovaj parnični proces – navodi učenikov zastupnik.

Mršević je prošle godine uzburkao javnost kad je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.

Mladić s Aspergerovim sindromom postao je tako simbol borbe za inkluziju djece sa posebnim potrebama.

Zbog ove dijagnoze, onemogućen mu je pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Zato je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te je podnio tužbu protiv deset osoba zbog kršenja Zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava na školovanje dječaku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79