Šlep-službe u Srpskoj blokiraju puteve: Vlast dala monopol AMS-u

Vlast Republike Srpske dala je Auto-moto savezu (AMS) RS ekskluzivan monopol na uklanjanje polupanih i pokvarenih automobila sa javnih puteva i površina, a na štetu vozača i desetina registrovanih privatnih firmi koje su do sada takođe obavljale ovaj posao.

Piše: Dejan Tovilović

To je izazvalo ogorčenje privatnih vlasnika šlep-službi koji tvrde da vlast na ovaj način uvodi monopol, a njih ostavlja bez posla za koji su se registrovali i uredno plaćaju porez i obaveze. Privatne šlep-službe najavljuju da će Srpsku zasuti privatnim tužbama, a neisključuju ni mogućnost blokade puteva, saznaje portal CAPITAL.

Dok se iz resornog ministarstva pravdaju, u Auto-moto savezu tvrde da od toga nemaju nikakvu korist, nego dodatni trošak.
„Progurana“ izmjena zakona

Prošlo je „ispod radara“ da je krajem novembra na sjednici Narodne skupštine Zakon o bezbjednosti saobraćaja dopunjen i sa članom 94. kojim je AMS RS ovlašten da jedini može skloniti vozilo sa puta ako je ono usljed kvara ili nezgode onesposobljeno za vožnju.

“Policijski službenik ili vozač motornog vozila dužan je da pozove Auto-moto savez Republike Srpske da izvrši uklanjanje vozila. Ukoliko se radi o motornom vozilu koje nije registrovano u Republici Srpskoj, troškove uklanjanja ili čuvanja vozila, kao i preduzimanje drugih odgovarajućih radnji snosi Auto-moto savez Republike Srpske, uz pravo da te troškove naplati od vlasnika vozila”, navodi se u zakonu koji je nedavno stupio na snagu.

Vlasnik firme “Auto-D” iz Prijedora Dragan Pepić kaže za CAPITAL da je šlep službama kroz zakonske izmjene bukvalno otet posao, te da oni koji su se odlučili na ovaj potez nisu svjesni kakve će posljedice on izazvati.

“Mi sada jedino možemo da čekamo da se nekome vozilo pokvari na šumskom nekategorisanom putu, jer ga jedino tu možemo uzeti”, žali se Pepić.

On pojašnjava kako brojne domaće šlep-službe imaju sa agencijama za osiguranje i firmama za asistencije u regionu i Evropi potpisane višegodišnje ugovore o pružanju asistencije njihovim auto-osiguranicima na teritoriji Republike Srpske, a koje sada ne mogu ispoštovati.

Kaže kako dosta vozača prilikom registracije vozila sebi plaća i karticu za pomoć na putu. Ta kartica bude u vozilu i u slučaju nužde se poziva beplatan broj asistencijske kuće sa kojom njegova firma ima potpisan ugovor prema kojem je on dužan da dođe na lice mjesta.

“Međutim, policijski službenik mi ne dozoljava da natovarim vozilo, što je čisti monopolizam”, ističe Pepić.

Njegov kolega iz Broda Goran Usorac kaže kako svaki vozač mora da ima pravo da sam odluči koga će angažovati da mu poveze vozilo, a ne da mu se to nameće.

“Mi sada jedino možemo raditi ako stignemo prije AMS-a i odvezemo vozilo, odnosno da ga ukrademo. Iako smo legalni, imamo rješenja za rad i plaćamo sve svoje obaveze”, kaže on.
„Uskladili“ sa zakonom na nivou BiH i dodali posebna prava AMS

Inače, Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, odnosno krovni zakon, po kojem bi i oni entitetski trebali biti usklađeni daje za pravo vlasniku vozila da odluči koga će angažovati.

Tako se u njemu (član 161) navodi kako je neispravno vozilo sa puta dužan ukloniti vozač ili vlasnik, a da samo u slučaju kad on to nije u stanju da uradi, policajac može pozvati nadležnu organizaciju, odnosno neko od auto-moto društava.

Da je entitetski zakon u koliziji sa državnim ukazali su tokom rasprave poslanici Milan Tubin i Stevo Joksimović. Međutim, njihove primjedbe su odbijene.

Kako su se pravdali u Vladi, AMS je i ranije mogao uklanjati vozila samo je novim zakonom precizirano na koji način to da uradi.

“Zakonom o ovlašćenjima Auto-moto saveza Republike Srpske propisano da motorno vozilo koje je nakon saobraćajne nezgode onesposobljeno za daljnje samostalno kretanje na putu, kao i vozilo u kvaru, sa javnih puteva uklanja Auto-moto savez Republike Srpske. Odredbe novog zakona jasnije definišu sam postupak uklanjanja vozila”, naveli su iz Vlade Republike Srpske obrazlažući prijedlog Zakona.

Međutim, ukoliko je ova tvrdnja tačna, to bi značilo kako su sve šlep službe u Srpskoj osim AMS-a, godinama nezakonito radile, iako im je dozvoljeno da se registruju za tu djelatnost.

Tačno je da je i Zakonom o ovlašćenjima Auto-moto saveza Republike Srpske, AMS-u data mogućnost za uklanjanje vozila, ali samo kao jedna od djelatnosti kojom mogu da se bave, ali nisu imali ekskluzivno pravo na taj posao, a koje su dobili izmjenom Zakona o bezbjednosti saobraćaja.
AMS tvrdi da je prevoz besplatan

U AMS-u negiraju da naplaću transport vozila i tvrde kako im cijela ova situacija predstavlja dodatni trošak.

“Stupanjem na snagu novog Zakona AMS-u je dodata nova obaveza, besplatno uklanjanje vozila u kvaru sa puteva i javnih površina u Republici Srpskoj do najbliže bezbjedne lokacije i kao takva predstavlja dodatni trošak”, tvrde oni.

Kažu kako posle obavljenog besplatnog prevoza pokvarenog vozila, njegov vlasnik ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza, odnosno prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi poslovima „šlepanja“ vozila.

Međutim, privatne šlep-službe kategorično demantuju da AMS to radi besplatno, već to skupo naplaćuju, a pored toga prave i dodatni rizik od nove štete.

„AMS kad natovari vozilo, odvozi ga na svoju lokaciju, a za preuzimanje naplaćuje od 60 maraka pa naviše. Pored toga što je to naosnovan posao i bespotreban trošak za vlasnika vozila i osiguravajuće društvo, stvara se veći rizik od dodatnog oštećenja vozila jer se ona dva puta tovari na šlepu”, kaže Dragan Pepić iz firme “Auto-D” iz Prijedora.

Iz AMS se brane i od optužbi da su oni inicirali izmjene zakona kako bi imali veća ovlašćenja i prihode, te da njihov jedini interes veća bezbjednost saobraćaja.

“Iako svjesni činjenice da će preuzimanje prije navedene obaveze predstavljati značajan dodatni trošak, AMS RS nije uložio amandman na ovako koncipiran Zakon, a sve u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja, ubrzanja protoka saobraćaja i pružanja pomoći svim učesnicima u saobraćaju na putevima Republike Srpske”, zaključuju u AMS-u.
Ministarstvo: Nije monopol, već samo AMS ima ta prava?!

Iz Ministarstva saobraćaja i veza imaju čudno tumačenje riječi monopol. Oni smataju da ovde nije riječ o monopolu, „jer se Zakon ne odnosi na poslove oko šlepanja, nego na uklanjanje vozila sa puta nakon saobraćajne nezdgode“.

“Nakon što je vozilo uklonjeno sa puta, vlasnik vozila odlučuje šta se dešava dalje sa vozilom”, kažu oni.

Na naše pitanje, zašto vozila ne mogu uklanjati i privatne službe, kažu kako to zahtijeva sistemski pristup, te da to nije komercijalna djelatnost.

“U cilju uspostavljanja što brže normalizacije saobraćajnih tokova zahtijeva se služba koja je operativna 24 časa. S obzirom na to da je Auto-moto savez Republike Srpske jedan od ključnih subjekata sistema bezbjednosti saobraćaja u RS, koji vrši javna ovlašćenja, određeno je da vrši uklanjanje vozila sa puta nakon saobraćajne nezgode, jer isto primarno ne predstavlja komercijalnu djelatnost, nego djelatnost od javnog interesa”, poručuju iz ministarstva.

Pored dodatnih troškova, rizika oštećenja, zabrane rada registrovanim prevoznicima, postoji još jedan aspekat koletaralne štete. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko istovremeno dođe do više saobraćajnih udesa na različitim lokacijama, kako će AMS sa ograničenim brojem kamiona ukloniti sva vozila, te da li će vozači morati čekati satima u kolonama da se put otvori za saobraćaj piše Capital

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79