Slijedi li novi problem? Treba više novca za izradu pasoša i ličnih karata, a budžeta nema!

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) zatražila je ove godine više novca za izradu pasoša, ličnih karata i vozačkih dozvola. No budžet institucija BiH za ovu godinu još nije usvojen i pitanje je kada će biti, te nas je zanimalo da li već postoje problemi sa štampanjem ličnih dokumenata ili su problemi “u najavi”.

Iz IDDEEA su, osam dana nakon upita, poručili pak da nestašice neće biti.

Prijedlogom budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu za IDDEEA-u je predviđeno oko 3,1 milion KM više nego u 2020. godini. Ovo povećanje se, između ostalog, odnosi na nabavku materijala za izradu ličnih dokumenata, što je navedeno i u obrazloženju predloženog budžeta. Prijedlog budžeta je i dalje u parlamentarnoj proceduri, a u toku su godišnji odmori. Zvanično je na snazi i odluka Narodne skupštine RS-a o bojkotu rada institucija BiH.

– Problemi u vezi s kupovinom obrazaca putnih isprava, ličnih karata i vozačkih dozvola ne postoje jer se isti nabavljaju na osnovu važećeg Okvirnog sporazuma, odnosno ugovora.

Usvajanje, odnosno neusvajanje Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza nema utjecaja na nabavku tih obrazaca iz razloga što se sredstva osiguravaju iz tekućih sredstava koja su raspoloživa i u periodu kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine – kažu iz IDDEEA-e.

Uvjeravaju da su za ovu godinu planirali dovoljno novca za nabavku obrazaca putnih isprava, ličnih karata i vozačkih dozvola na osnovu većeg broja parametara, uključujući i broj onih dokumenata koji ističu i broj građana koji postaju punoljetni.

– Tako da ne postoji razlog za zabrinutost – naveli su iz IDDEEA-e.

Nisu odgovorili koliko će u ovoj godini trebati štampati novih ličnih dokumenata, imajući u vidu broj onih koji ističu i broj građana koji postaju punoljetni, i koliko im je novca potrebno za te namjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79