Slijedi nabavka oružja i prijem kadeta: Stvorene pretpostavke za jačanje policije u USK

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i policijski komesar Mujo Koričić posjetili su Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova gdje ih je dočekao direktor Policijske Akademije FMUP-a Damir Vejo, a potom je upriličen i sastanak s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom

Tema razgovora bio je prijem kadeta iz USK-a na Akademiju, s obzirom da slijedi procedura prijema njih 78. Na ovaj način dodatno se jačaju policijske snage koje su se pokazale kao jedan od osnovnih stubova stabilnosti i sigurnosti društva.

„Prijeti opasnost da će sve i jedan kanton ostati bez uposlenika zbog odlaska mladih ljudi. Trenutno stanje je takvo da je dosta policijskih službenika pred penziju. Neophodno je napraviti plan prijema novih ljudi. Javna sigurnost je u pitanju. USK ima i problem prijave na javni konkurs za prijem kadeta, njihov nedostatak „- kazao je komesar Koričić na sastanku, ističući važnost prolaska kadeta kroz nastavni proces na Akademiji te neophodnost jačanje policijskih snaga.

Vlada USK obezbijedila je sredstva za nabavku veće količine naoružanja za policijske službenike u USK-u – dugih cijevi i pištolja, za što su komesar i ministar Čampara ovom prilikom iskazali zahvalnost.

Na sastanku je bilo govora i o trenutnom stanju po pitanju migrantske krize. Premijer Ružnić je kazao da je situacija dosta bolja i da se trenutno drži pod kontrolom, ali da je i dalje problem nekontrolisan priliv migranata, te da se nadaju što skorijem donošenju državne strategije o ovom pitanju.

„ Unsko-sanski kanton je važan dio Bosne i Hercegovine. Ogroman teret migrantske krize iznijeli su na svojim leđima. Policijski službenici mjesecima su bili na dužnosti bez dana odmora. Vladajuće strukture nisu imale sluha za njihove probleme. Ono što je bilo do FMUP-a mi smo poduzeli. Nabavka naoružanja i novi ljudi je ono što je možda i najpotrebnije, kako u USK-a, tako i svim kantonalnim policijskim upravama u Federaciji, stoga je korisno što se išlo tom smijeru“ – izjavio je ministar Čampara, stavivši naglasak na kvalitetnu i konstruktivnu saradnju ovog ministarstva sa policijskim komesarom USK-a Mujom Koričićem, saopćeno je iz FMUP-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79