Slika koja je izazvala lavinu komentara: Vozačica parkirala na invalidsko mjesto, direktor je sankcionisao

Lavina komentara izazvala je fotografija koju smo objavili na našem Instagram profilu na kojoj se vidi kako je komercijalista kompanije Binvest naprkirao službeno vozila na parking koji je rezervisan za osobe sa invaliditetom. Mjesto je jasno obilježeno saobraćajnim znakom ali i crtano žutom bojom kako slučajno nesavjesni vozači ne bi parkirali na navedeno mjesto.

Ova parking mjesta su posebno obilježena vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom, a većina njih nije standardna nego imaju prošireni dio kako bi invalidnim licima bio omogućen neometan izlaz iz automobila.

Pravo upotrebe mjesta za parkiranje vozila invalida ostvaruju invalidne osobe koje posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak invalida, a u skladu s Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Invalidna lica koja posjeduju znak pristupačnosti mogu bez plaćanja naknade takođe parkirati na bilo kojem obilježenom parking mjestu u sve tri zone naplate uz uslov da imaju vidno istaknut važeći znak pristupačnosti sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla te da isti odgovara vozilu na kojem se koristi (registracija vozila).

Nedugo nakon objave, odmah je reagovao predstavnik navedene kompanije, gospodin Semir Duran koji je redakciji portala Crna-Hronika poslao sljedeću poruku.

“Poštovani, ovom prilikom bih da se izvinemo za nemar jednog od naših uposlenika koji je danas zauzeo parking mjesto namjenjeno za osobe sa invaliditetom. Sa uposlenikom je već obavljen razgovor i biće adekvatno sankcionisan. Ono što možemo reći je to da se sigurno ovakve i slične stvari neće ponoviti.

Još jednom se izvinjavamo svim građanima, a posebno osobama sa invaliditetom.

Lijep pozdrav, predstavnik  firme Binvest doo Semir Duran.

Šta kažu MUP i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH?

Policijski službenici Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo shodno svojim nadležnostima prilikom obavljanja svojih redovnih poslova i zadataka preduzimaju mjere i radnje na provođenju odredaba Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Naime, odredbama člana 73. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je gdje vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo, a u članu 74. istog Zakona pobrojana su mjesta gdje vozač ne smije parkirati vozilo. Za postupanje suprotno odredbama navedenih članova propisana je novčana kazna u iznosu od 40,00 KM.

Takođe, odredbama člana 75. navedenog Zakona, propisano je:

„(1) Ovlašćeno službeno lice odrediće da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz čl. 73. i 74. ovog zakona, vozilo parkirano u pješačkoj zoni, kao i vozilo parkirano na mjestu rezervisanom za vozila lica s invaliditetom.
(2)Ovlašćeno službeno lice odrediće da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava bezbjednost saobraćaja, ili ometa normalno odvijanje saobraćaja. “

Reakcija na društvenim mrežama je podijeljena. Jedni smatraju da vozačica nije pogriješila, drugi ga ju predstavnik kompanije nije trebao sankcionisati, a treće da se ovakve stvari ne trebaju objavljivati uopšte.

  • Edo, Fadil, Sumedin, Alen, Tomislav: “Aferim” – podržao odluku predstavnika kompanije za sankcionisanje vozača.
  • Adna Vatrić: “Jaooo možda je čovjek žurio i sada ste čovjeku hljeb iz usta uzeli kako vas nije stid fujjjj”
  • Aldin Veletovac: “Zbog debila čovjek izgubi posao, to je bošnjo samo da objavi”
  • Vedad Vedo: “Eto šta vi čovjeku radite da mene hoće tako šef nazvati, taj što me slikao i vi što ste objavili, isplatili bi mi sigurno finu svotu novca”
  • Bego Filozof:” I šta ste sad postigli sa tim, što je momak izgubio posao?”
  • Namik: “Vozilo je bilo parkirano par minuta, vidi se da je komercijalno. Izbrišite ovu sliku. Ne parkira ovako inače niti je vozilo bilo parkirano satima”

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79