Slobodanka još ČEKA NA PRAVDU: Teško oboljela radnica TUŽILA FIRMU iz Dervente

Nakon što privatna kompanija iz Dervente „Relax shoes“ nije prihvatila rješenje nadležnih institucija da sa Slobodankom Todorić zaključe ugovor na neodređeno, porodica Todorić je odlučila da tuži ovog proizvođača obuće.

Porodica Todorić dala je saglasnost Sindikatu uprave RS, koji od samog početka pruža pravnu pomoć, i za ovaj korak. Tako advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine, koja je inače pravni zastupnik Sindikata uprave, pro bono zastupa Slobodanku Todorić.

Advokat je u ime Slobodanke podnio tužbu Osnovnom sudu Derventa, u kojoj se, između ostalog, traži da „Relax shoes“ ovu radnicu vrati na iste poslove i da sa njom zaključi ugovor o radu na neodređeno. Takođe, traži se da poslodavac Slobodanki isplati zaostale plate u mjesečnom iznosu od 450 KM sa zateznim kamatama, počevši od 1. oktobra prošle godine, pa sve do ponovnog vraćanja na posao.

Zahtjeva se i da joj zbog neiskorištenog godišnjeg odmora bude isplaćeno 450 KM, te da joj budu uplaćeni porezi i doprinosi na ime zapostalih plata. Takođe, u tužbi se traži da tuženi isplati tuženom troškove parničnog postupka.
Rad na određeno

Podsjećamo, Slobodanka Todorić je radnica iz Dervente koja se 2016. godine zaposlila u kompaniji „Amika“ d.o.o, proizvođač obuće. Tu je radila dvije godine na poslovima pakovanja i stalno je imala ugovor na određeno.

Na izmaku dvije godine njen poslodavac je prebacuje u drugu firmu, „Relax shoes“, koja se nalazi na istoj adresi i riječ je o sestrinskoj firmi „Amike“. Slobodanka je opet radila doslovno isti posao, na istom radnom mjestu i opet sa ugovorom na određeno.

U međuvremenu se teško razboljela. Prošle godine dijagnostifikovan joj je karcinom, imala je nekoliko operacija u veoma kratkom periodu, a odstranjen joj je i bubreg. Noć uoči 1. oktobra prošle godine, dok se Slobodanka oporavljala od operacije, uslijedio je telefonski poziv sa nemilosrdnom porukom poslodavca: Slobodanki ugovor više neće biti produžavan, ostaje bez primanja.

Slobodanka ima supruga i tri kćerke. Dvije su fakultetski obrazovane i već imaju vlastite porodice. Treća je odlična srednjoškolka.
Pomoć sindikata

Slobodankin suprug Mladen se zakleo da će istjerati pravdu u ime svih žena, majki, kćerki, koje bi se sutra mogle naći u istoj situaciji.

Od prvog dana mu pomaže Sindikat uprave na čelu s Božom Marićem.

Bitno je napomenuti da je Inspekcija rada utvrdila da je Slobodankin ugovor o radu na određeno zaključen nezakonito. Drugim riječima, ona je obavljala poslove koji su iz redovne aktivnosti privrednog društva i po automatizmu je morala da bude prijavljena na neodređeno, u skladu sa Zakonom o radu.

To rješenje je potvrdio Inspektorat Republike Srpske.

Radnici kao potrošna roba

U „Relax shoes“ su uložili žalbu Ministarstvu rada, koje je odbijeno. Ovaj poslodavac nije prihvatio nijedno rješenje, iako je u prvostepenom rješenju pisalo da žalba ne odlaže rješenje. Podnijeli su žalbu sudu, a u kojoj, između ostalog, navode da bi njeno vraćanje na posao bilo, ni manje ni više, opterećenje za javne fondove i protiv javnog interesa Republike Srpske!

– Prošlo je više od 160 dana od kako su rukovodioci „Relaxa“ pokazali šta misle o svojim radnicima. Na primjeru moje supruge su pokazali da su radnici za njih potrošna roba. Brane državu od teško oboljele radnice. Nije nam preostalo ništa drugo nego da podesemo tužbu – kaže Mladen Todorić za Srpskainfo.
Hemoterapija

On se zahvaljuje Inspektoratu RS na dosljednosti, kabinetu predsjednice RS na razumijevanju i podršci, te vlasniku firme MB Motors, koji je ponudio pomoć.

– Posebno se zahvaljujem gospođi Ljiljani Udovčić, koja živi u Njemačkoj i koju mi ne poznajemo. Ona nas je spojila s Božom Marićem, a sada je tražila da medicinsku dokumentaciju supruge odnese u jednu njemačku kliniku, specijalizovanu za ovu vrstu tumora – ističe Todorić i dodaje da je Slobodanka trenutno na onkologiji u Banjaluci, gdje prima hemoterapije.

Poručuje da nikada neće odustati od borbe.
Dvije firme pod istim krovom

Firme „Amika“ i „Relax shoes“ su sestrinske firme, obje registrovane na istoj adresi u Derventi, Željeznička 9. Osnivač je jedna italijanska kompanija.

Od kada je ova priča ugledala svjetlost dana, u oktobru, predstavnici ove dvije kompanije se nisu nikada oglasili uprkos kontakiranju novinara.

Firma „Amika“, proizvođač obuće, prije dvije godine je bila među prvih deset kompanija u BiH iz industrije obuće, po ostvarenoj dobiti.

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj ima značajne subvencije od Vlade RS, odnosno ovi poslodavaci plaćaju oko 30 odsto poreza i doprinosa na primanja radnika. Ovu pogodnost imaju nekoliko godina i ta mjera je uvedena kao ublažavanje svjetske ekonomske krize.

– Nažalost, ovo nije usamljen slučaj da je nezaštićeni radnik prisiljen da se sam bori za svoja prava, u ovom slučaju protiv stranog investitora – ističe Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79