Slovenac otkriva kako su bauštelci iz BiH i Srbije NAGRABUSILI u Njemačkoj

Nagovorio je zemljake da potpišu da rade u Sloveniji, pa ih potrpao u kombi, odvezao u Njemačku na građevinu, smjestio njih 15 u jedan kontejner i dao im po 200 eura za hranu, uz obećanje da će platu dobiti kad se vrate kući.

Ovako Slovenac Boris Perš, iskusni sindikalac, koji se godinama bori za prava radnika iz zemalja bivše Jugoslavije, opisao prevaru na koju su prošle godine nasjeli građevinski radnici iz BiH i Srbije.

– Nije to prvi put, to je već oproban recept za varanje lakovjernih zemljaka. Naši ljudi ne gledaju šta potpisuju, potpisaće što god im podturite, čak i prazan papir, samo da dođu do posla – kaže Perš, koji je jedan od lidera Nezavisnog sindikata radnika Slovenije.

FOTO: RTVSLO
FOTO: RTVSLO

On objašnjava da se ova grupa građevinaca, kao i mnogi drugi građevinski radnici iz regiona, u Njemačkoj našla u ozbiljnim nevoljama, jer je gazda nestao ne isplativši im zarade.

– Oni formalno nisu bili zaposleni u Njemačkoj, nego u Sloveniji, pa su kao radnici te slovenačke firme, koju je osnovao čovjek iz Srbije, upućeni na rad u Njemačku. U Njemačkoj su raditi po satanici od sedam evra, poslove koji su tamo plaćeni po 20 do 30 evra. Ni to nisu dobili, pa su se jedva vratili kući – kaže Perš.

Podsjeća da se jedna grupa prevarenih radnika prije dvije godine vratila iz Njemačke stopom do Ljubljane, pa su ih tu dočekali sindikalci i kupili im autobuske karte da odu kući.

Navodi takođe slučaj jednog “preduzetnika” iz Srbije, koji je izvarao radnike, ne isplativši im plate, pa potom pobjegao.

-Tužili smo ga i dobili na sudu, ali presuda nije mogla da se izvrši u Sloveniji, pošto je nejgova firma imala samo poštansko sanduče. Tražili smo izvršenje u Srbiji, pa je prodata nejgova kuća, kako bi se radnicima, nakon dugog ćekanja isplatile plate – kaže Perš.

Da bi se ovakve situacije izbjegle, poručuje Boris Perš, radnici koji odlaze na rad u Sloveniju, Austriju Njemačku, treba da dobro paze šta potpisuju i da ne vjeruju zemljacima “na časnu riječ”.

-Ne potpisujte ništa što ne razumijete, a najbolje je da se, prije nego potpišete bilo kakav dokument, posavjetujete sa sindikalcem ili savjetnikom iz neke nevladine organizacije – poručuje Perš za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79