Slovenija šalje Ukrajini 28 tenkova

Ured premijera Goloba saopćio je da je dogovor sklopljen “u duhu solidarnosti s ukrajinskim narodom” koji se bori protiv ruske agresije

Slovenski premijer Robert Golob postigao je u ponedjeljak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom dogovor o slanju 28 slovenskih tenkova M55S u Ukrajinu, za što će Slovenija od Berlina primiti 40 njemačkih transportnih vozila, saopćio je ured slovenskog premijera.

Golob i Scholz dogovorili su se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Slovenija od Njemačke dobiti 35 vojnih kamiona i osam teških cisterni.

Ured premijera Goloba saopćio je da je dogovor sklopljen “u duhu solidarnosti s ukrajinskim narodom” koji se bori protiv ruske agresije, dok će ova “razmjena ojačati i obrambenu suradnju Slovenije i Njemačke”.

Prije nekoliko mjeseci Slovenija i Njemačka pregovarale su o mogućnosti da Ljubljana Ukrajini donira tenkove M84, a zauzvrat od Njemačke dobije modernije tenkove.

Do tog dogovora još nije došlo.

Slovenski i njemački čelnik razgovarali su i o energetskoj krizi te o situaciji na zapadnom Balkanu, pri čemu su podržali europsku perspektivu zemalja tog prostora, prenosi Hina pisanje slovenske agencije STA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79