Slovenska firma novčano nagrađuje radnike koji su se vakcinisali protiv korone

Slovenska firma ETI Izlake, proizvođač električnih naprava i opreme, prva je slovenska firma koja se odlučila novčano stimulirati zaposlene koji se vakcinišu protiv koronavirusa.

Stalno zaposleni i radnici privremeno angažirani preko agencija za zapošljavanje dobit će jednokratnu stimulativnu novčanu nagradu od 70 eura bruto ako do sredine avgusta dokažu da su se vakcinisali. Odluku poslovodstva podržala je glavna infektologinja u stručnom timu vlade Mateja Logar, rekavši da pozdravlja takvu odluku i da razumije teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućni karantin i na bolovanje.
Sindikat zaposlenih skeptičan

No sindikat zaposlenih je skeptičan, a i neki radnici kažu da se neće vakcinisati i protiv su uvođenja diskriminacije između vakcinisanih i onih koji to nisu.

– Ovime želimo malom financijskom nagradom stimulirati za vakcinisanje naše zaposlene, te osigurati sigurniju radnu sredinu za sve zaposlene – kazao je za medije generalni direktor firme Tomaž Berginc.

Dodao je da njihova firma čak 90 posto svojih proizvoda izvozi, zbog čega si ne mogu priuštiti veće ispade u proizvodnji zbog bolovanja.

Na novčanu stimulaciju za vakcinisanje odlučili su se ugledavši se na neke velike međunarodne korporacije poput Starbucksa, McDonaldsa, Aldija i Lidla koje su se odlučile na isti korak već ranije, pojasnio je Berginc.

Iako Slovenija zadnjih nekoliko sedmica raspolaže s dosta vakcina za postizanje većinske vakcinisanosti stanovništva do sredine ljeta, neki sumnjaju da je sadašnji tempo vakcinisanja prespor i da se taj cilj vlade neće ostvariti.

Brže vakcinisanje

Za brže vakcinisanje zauzima se Logar koja upozorava da je broj hospitaliziranih još uvijek visok, te da četvrtina oboljelih na covid odjelima završi na respiratoru, iako su mogli biti pošteđeni teškog oblika bolesti da su se na vrijeme vakcinisali.

Logar je na vladinoj konferenciji za novinare kazala da ne smatra diskriminatornom odluku vlade prema kojoj prednost u kretanju i mogućnosti sudjelovanja na okupljanjima, sportskim i kulturnim događajima imaju oni koji su vakcinisani ili su preboljeli koronavirus, ili pak imaju negativan test piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79