Slovenski epidemiolog: Ako se ništa ne promijeni ove zime možemo očekivati katastrofu

Ako se ne poveća stepen vakcinacije stanovništva i uz sadašnji razvoj epidemije, Sloveniju čeka “katastrofalno” stanje ove zime, izjavio je za Slovensku televiziju direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek pred sjednicu vlade.

Ako se ništa ne promijeni, ove zime možemo očekivati katastrofu, rekao je Krek u telefonskom razgovoru i naveo da bi zemlja u “crvenu” fazu epidemije mogla ući već krajem ovog mjeseca.

Po ocjeni Kreka, ako se ne promijeni odnos prema vakcinaciji u novembru bi u bolnicama moglo biti i do 2.000 oboljelih od COVID-19, pa je zato potrebno što više ljudi vakcinisati jer je sadašnja 40.7-postotna vakcinacija nedovoljna za obuzdavanje agresivnijeg delta soja novog koronavirusa.

Slovenska vlada objavila je da je u zadnja 24 sata potvrđeno 385 zaraza koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu nakon 25. jula, a umrla su tri covid-pacijenta.

Povećava se i broj hospitaliziranih kojih je u srijedu bilo 57 te 14-dnevna incidenca koja iznosi 121.4.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79