Slovenski premijer: Ako treba do jutra ćemo insistirati da BiH dobije kandidatski status

Slovenski premijer Robert Golob je, prije sastanka Evropskog vijeća u Briselu, rekao da se mora naći konsenzus, te da se Slovenija, uz Austriju, najviše zalaže za to da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Golob je poručio da Slovenija i Austrija neće blokirati dodjelu kandidatskog statusa Ukrajini, što ne znači da se neće zalagati da taj status dobije i BiH, prenosi RTV Slo.

– Ako treba insistirat ćemo do jutra – kazao je Golob i dodao:- Ono što je važno je to da smo obje zemlje, odnosno Slovenija i Austrija veoma za to da se BiH dodjeli status kandidata bez dodatnih uslova. Postoji više mogućnosti kako naći konsenzus – rekao je Golob u Briselu.

On je naveo da nije važno čime će biti zadovoljna Slovenija, nego to da se ljudima u BiH da jasan signal da održe nadu na članstvo u EU isto kao što se ta nada daje Ukrajini. Istakao je da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu sami krivi za situaciju u kojoj su se našli

– Stanovnici Bosne i Hercegovine nisu sami krivi za situaciju u kojoj su se našli i tamo je bio rat i oni polako gube nadu da će biti dio evropske porodice – rekao je Golob, prenosi RTV Slo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79