Slučaj “Dormeo”: Firmu kupio novi vlasnik, radnici brinu za neisplaćene zarade i posao

Već nekoliko meseci priča se o praznim izlozima i zatvorenim prodavnicama firme “Dormeo”. Iako je firmu kupio novi vlasnik, radnici brinu za neisplaćene zarade i posao, a kupci za to da li im važe garancije za kupljene proizvode.

Kako RTS nezvanično saznaje od radnika “Dormea”, firmu u Srbiji kupio je novi vlasnik, pa su odnedavno pojedine prodavnice ponovo počele da rade.

U njih danas uglavnom dolaze zabrinuti potrošači koji ne znaju da li i dalje važe garancije za proizvode koje su kupili. Ipak, odgovor na ovo pitanje radnici nemaju, jer, kako kažu, novi poslodavac im još ništa nije rekao.

Iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine kažu da ovaj problem reguliše Zakon o zaštiti potrošača i da ako prodavac prestane da radi, potrošač treba da se obrati direktno davaocu garancuje, a to mogu biti uvoznik, proizvođač ili trgovac na veliko.

“Neko pravno lice bi trebalo da preuzme garancije, stečajna masa i dalje ima mogućnost da sa svojim koorespodentima odgovara na garancije građana”, kaže advokat Vojislav Vujović.

U ovakvim situacijama ne brinu samo potrošači, već i radnici. Kako kažu u Asocijaciji nezavisnih sindikata Srbije, zaposleni, a ima ih više od hiljadu, ne znaju da li će im biti isplaćene plate i da li će do kraja godine ostati bez posla.

“Uglavnom sve kompanije koje odlaze u stečaj imaju malu aktivu, dakle imaju malo novca ili finansija. Ukoliko imaju određene nekretnine one se prodaju, ali iz te prodaje se prvo naplaćuje država, sva ona potraživanja po osnovu poreza, onda banke, dobavljači i tek posle svega toga, tog niza onih koji imaju prioritet, dolaze radnici”, objašnjava Ranka Savić, predsjednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije, prenosi RTS.

Kako tvrdi predsjednica sindikata, u ovakvim situacijama radnici uglavnom ostanu neisplaćeni. Mnogi mediji prethodnih dana prenijeli su i vijest da je direktorka filijale u Srbiji dala ostavku.

“Puno toga je nejasno u pogledu svih ovih dešavanja. Pre svega koliko ja imam informaciju nijedan od rukovodilaca nije ostao na radnom mestu. Ne znam o čemu se radi, ni radnicima nije jasno o čemu se radi. Ostaje u narednom periodu da vidimo šta je u pitanju i da li ima neke šanse da ‘Dormeo’ na neki drugi način, možda kroz neku prodaju ili preuzimanje od strane, evo u ovom slučaju, kineske neke kompanije, ipak preživi”, dodaje Savićeva.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da ovakve slučajeve reguliše Zakon o radu i ako ima novca na računu firme u stečaju za isplatu potraživanja radnika, oni dobiju minimalac i otpremninu u visini dve prosječne zarade u Srbiji, ukoliko stečajni upravnik drugačije ne odredi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79