Slučaj “Kenan Magoda”: Supruga ga prijavila pa odbila svjedočiti na sudu

Krajem prošle godine odjeknula je vijest da je SDP-ovac Kenan Magoda fizički zlostavljao bivšu suprugu, a ista tema je ponovo pokrenuta jučer nakon što je Klix.ba objavio da je on kandidat za ministra sporta i kulture u Kantonu Sarajevo.

Tim povodom Klix.ba je kontaktirao Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Općinski sud u Sarajevu s ciljem provjera navoda, ne ulazeći u detalje porodičnih odnosa koje je u decembru 2022. godine u javnost, putem Facebooka, iznijela Dinka Hasičić, bivša supruga aktuelnog zastupnika Skupštine KS i budućeg kantonalnog ministra.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Klix.ba je potvrdila da su protiv Kenana Magode postojale dvije prijave 2017. godine, ali je slučaj okončan jer prijaviteljica nasilja na kraju nije željela svjedočiti.

“Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS je 26. maja 2017. godine donijela naredbu da se istraga neće sprovoditi jer nije postojao osnov sumnje da je počinjeno nasilje u porodici, budući da je jedini svjedok bila oštećena, a koja je odbila svjedočiti”, rekla je Bavčić.

Još jedna prijava, tri mjeseca ranije, tačnije 17. marta 2017. godine okončana je naredbom o obustavi istrage jer nije bilo dokaza da je počinjeno krivično djelo nasilje u porodici.

Iz Općinskog suda u Sarajevu rekli su nam da ne mogu iznositi u javnost informacije u vezi sa nasiljem u porodici jer se radi o delikatnim predmetima.

No, Dinka Hasičić je objavila rješenja Općinskog suda, u kojem su izrečene mjere zabrane Kenanu Magodi u prekršajnoj parnici, a ne krivičnom postupku. Zaštitne mjere koje su izrečene su bile – zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici.

O svemu se danas ponovo oglasio i Kenan Magoda, uoči protesta koji su zakazani ispred centrale SDP-a povodom prijedloga da bude novi ministar kulture i sporta KS.

“Ponovni napadi na mene, bez ikakvih dodatnih dokaza, su me zatekli. Optužbe moje bivše supruge za navodno nasilje prema njoj, koje je ona iznijela krajem prošle godine, sam već tada demantovao i priložio zvanične dokumente koji osporavaju njene optužbe. Ponovit ću sve ono što sam rekao i prvi put, krajem prošle godine, kada me je bivša supruga optužila za porodično nasilje. Nikada nisam bio nasilan niti osuđivan”, naveo je Magoda.

On je istakao i da je rješenje o zabrani prilaska, koju je sud donio kao privremenu mjeru, poništeno zbog nedostatka dokaza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79