Slučaj Kenela Zuko: Treći put u Parlamentu putem kompezacijskog mandata, a dijeli lekcije o “došljacima”

Slučaj Kenela Zuko: Treći put u Parlamentu putem kompezacijskog mandata, a dijeli lekcije o “došljacima”


Kenela Zuko je već treći put uzastopno ušla u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine putem kompenzacijskog mandata, iako nikada nije bila direktno izabrana glasovima naroda.

Ova činjenica otvara ozbiljna pitanja o njenoj političkoj legitimnosti i etičnosti izjava koje daje. Nedavno je svojim govorom omalovažila ljude koji su se doselili u Sarajevo, tvrdeći da su upravo SDA i njeni projekti ti koji su unaprijedili njihov životni standard.

Međutim, kako ona može govoriti o drugima s takvim autoritetom, kada sama nikada nije bila volja naroda, nego je u parlament ušla kroz kompenzacijski sistem, što znači da je praktično “namještena” na tu poziciju, bez direktne podrške građana?

Prvi put je to bilo na Općim izborima 2014. godine. Kenela Zuko, kao kandidat ispred SDA stranke dobila je 3628 glasova, što nije bilo dovoljno za direktan izbor.

Foto: Izbori.ba / Screenshot

Na općim izborima 2018. godine, gospođa Zuko je ponovo bila kandidatkinja ispred Stranke demokratske akcije. Ni ovaj put nije uspjela proći direktno.

Foto: Izbori.ba / Screenshot

 

Također, već dobro poznatom uobičajenom praksom i 2022. godine na Općim izborima, Kenela Zuko ulazi u Parlament. Znate već kako. Da, dobro ste pogodili, putem kompezacijske liste.

Foto: Izbori.ba / Screenshot

Iako se Kenela Zuko pozvala na svoje porijeklo i činjenicu da je rođena Hotonjčanka, to ne mijenja činjenicu da tri puta za redom ulazi u Parlament FBiH bez stvarne izborne volje naroda. Njena izjava kojom dijeli lekcije ljudima koji su se doselili u Sarajevo, postaje još licemjernija kada uzmemo u obzir da je njen vlastiti politički uspjeh rezultat stranačkih kalkulacija, a ne direktnog povjerenja građana.

Dakle, njena pozicija u Parlamentu, gdje prima značajno visoku platu, nije refleksija stvarne izborne volje, već beneficija stranačkih manevra. Treba se zapitati – je li njena bliskost s prvom damom SDA, Sebijom Izetbegović, razlog zbog kojeg uvijek ima osiguranu stolicu u Parlamentu?

Naime, kako drugačije objasniti da je svaki put kad nije dobila dovoljan broj glasova, ipak završila u parlamentu? Takav politički put ostavlja gorak okus među običnim građanima, koji se bore za svoja prava i izborna obećanja, dok Zuko uživa u komforu koji joj osigurava politička mreža SDA.

Zar nije licemjerno da Kenela Zuko dijeli lekcije o zahvalnosti i doprinosima SDA, kada njeno vlastito političko prisustvo u Parlamentu nikada nije bilo direktno želja naroda, već rezultat političkih privilegija?

Koliko dugo će građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine gledati kako isti ljudi kruže parlamentom zahvaljujući stranačkim vezama, dok stvarni problemi ostaju neriješeni?

Možda bi bilo bolje da se fokusira na to kako vratiti povjerenje naroda koje nikada nije dobila direktnim izborima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija