Slučaj “Memić”: Šta krije mobitel oca Alise Mutap

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o proširenju istrage u predmetu „Dženan Memić“, saznaje „Dnevni avazDnevni avaz“.

Vodio evidenciju

O tome je zvanično obaviješten i Državni sud, koji je jučer, na prijedlog Tužilaštva BiH, uhapšenima Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, koja je kobne noći bila u društvu nastradalog Dženana, i Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS, produžio pritvor još za dva mjeseca.

Oni se sumnjiče za prikrivanje dokaza, što su potvrdili i brojni zaštićeni svjedoci. Međutim, proširenjem istrage i iskazima novih svjedoka na radaru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH sada su krupne ribe, zbog čega je zavladala velika panika u Sarajevu.

Iako je prošlo pet godina od nesreće, tek sada izlaze na vidjelo brojne nezakonitosti, zbog čega Tužilaštvo i vodi istragu na način da je riječ o organiziranom kriminalu. Istraga je za sada proširena na više osoba i uskoro će biti poznato još detalja.

Osim toga, Tužilaštvo BiH zatražilo je i hitno vještačenje oduzetih mobitela od Mutapa i Dupovca. Saznajemo da je tužiocima i istražiteljima itekako zanimljiv mobitel oca Alise Mutap Zijada, koji je, kako je ranije utvrđeno, u svesci koja mu je oduzeta 1. februara do u detalje vodio evidenciju o istrazi.

No, poruke i pozivi iz mobitela otkrit će koga je Mutap zvao kobne noći, kome je slao poruke, a koje je i zašto izbrisao. Sve je to dokumentirano iskazima svjedoka, ali je važno utvrditi šta sve krije Mutapov mobitel.

Izbrisani pozivi

Otkrit će i izbrisane pozive, zbog čega je zvao Dupovca, ali i Viber komunikacije prema određenim osobama koje su pomagale Dupovcu, a nisu službene osobe. Njih je Dupovcu i preporučio Mutap, što je i evidentirano.

Ostaju dva mjeseca u pritvoru

Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva, produžio pritvor Dupovcu i Mutapu zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu.

Pritvor im je, kako je navedeno, produžen do 1. maja ili do nove odluke Suda BiH. U Tužilaštvu BiH jučer je održan i operativni sastanak svih osoba koje su uključene u istragu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79