Slučaj Memić: Tražili su doktore koji će napisati “amnezija” da bi nekoga zaštitili

Pred Tatjanom Kosović sudijom za prethodni postupak Suda BiH danas je održano ročište za određivanje mjere pritvora Alisi Mutap Ramić, bivšoj djevojci ubijenog Dženana Memića koja je bila s njim kobne noći 8. februara 2016. kada je smrtno povrijeđen.

Uz nju danas je raspravljano i o pritvoru Mustafi Ožegoviću, recepcioneru hotela “Crystal” na Ilidži, te Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu policajcima DKP BiH.

Inače, tokom istrage Mutap se pravdala da ima amneziju te da o Dženanovom povređivanju ne zna ništa, ali je mladićeva porodica tokom petogodišnje borbe za pravdu prikupila niz dokaza da ne govori istinu, a što je rezultiralo njenim hapšenjem.

Za Ožegović se sumnja da je učestvovao u brisanju snimaka s kamera videonadzora na hotelu, a na kojima su navodno bile zabilježene osobe koje su učestvovale u zataškavanja ovog mučnog slučaja.

(VIDEO) Alisa Mutap od amnezije do poligrafa: Hoće li propjevati pred Tužilaštvom?!

Devet svjedoka zatražilo zaštitu

S druge strane policajci Veljoviću i Hrvat radili su na osiguranju objekata stranih ambasada te su kobne noći naišli na Alisu i povrijeđenog Dženana.

Oni su svojom kasnom reakcijom i netačnim informacijama doprinijeli da se istraga odvede u potpuno suprotnom smjeru.

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara detaljno su obrazložili opće i posebne pritvorsku razloge. Hasanspahić je naveo da se u ovom predmetu radi o očito fingiranju i podmetanja dokaza.

– Više svjedoka potvrdilo je da su snimci s kamera videonadzora hotela na Ilidži postojali. Policajci koji su dolazili da izuzmu snimke potvrdili su da je Ožegović kazao da postoje snimci. Ali dolazi do nestanka struje. Vještaci SIPA-e utvrdili su da nestanak struje nikako nije moglo utjecati na brisanje snimaka jer je ostali materijal prije 8.9.10. i 11. februara od prije i poslije događaja ostao na hard disku. Dakle potvrđeno je da je snimak namjerno izbrisan – kazao je Hasanspahić.

Također tužilac Hasanspahić je kazao da je Ožegović prema izjavi svjedoka imao umijeće da manipulira videonadzorom odnosno da je znao izbrisati snimke.

– Kritične noći Mutap je primljena u KCUS a doktorica koja ju je primila a koja je svjedok u ovom predmetu navela je da je ona bila svjesna, orijentisana i komunikativna te je otpuštena na kućno liječenje. Doktor Hamza Žujo je vještačio njenu povredu za koju je rekao da je lakša te stoga ne postoji mogućnost amnezije jer nema potresa mozga – pojasnio je Hasanspahić.

S druge strane tužilac Čampara naveo je da je devet svjedoka zatražilo zaštitu.
Institucije sistema zataškavale činjenice

– Ovo je osjetljiva faza postupka i zbog toga nismo dostavili sve dokaze odbrani. Nezabilježeno je da neko dođe u KUM i doktor kaže da je orijentiran i stabilan te da ide kući, automatski nema amnezije. Zašto je vršen pritisak na doktore da napišu u nalazu da je amnezija u pitanju. Doktori na to nisu pristali. Rađeno je to da se neko zaštiti, da se ne otkrije počinilac zločina. Imamo 8. februara snimak, u petak nestaje struje, a u ponedjeljak nema snimaka, to je urađeno da se neko zaštiti. Oni su otišli i korak dalje. Tražili su nove doktore koji će napisati da se radi o amneziji. Alisa je policajcima DKP-a koje je zaustavila kobne noći rekla i kako se zove i u koju školu je išla i koje tablete pije, dakle ovdje je sve jasno. Ovdje su institucije sistema zataškavale činjenice u ovom predmetu i skrivali izvršioce. Ako ovi osumnjičeni budu na slobodi imaćemo anarhiju. Alisin otac Zijad koji je došao na lice mjesta pričao je gluposti policajcima. Kako mu je auto ukradeno, a ne prilazi povrijeđenoj kćerki. To je uradio zato što se ranije čuo s njima. To su nemoguće stvari – naveo je Čampara.

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za uhapšenu Alisu Mutap, recepcionara i dva policajca

Tužilac Hasanspahić najavio je da će u roku od 30 dana biti podignuta optužnica u odnosu na dosadašnje uhapšene, ali da se istraga nastavlja u odnosu na nove osumnjičene koji tek trebaju biti privedeni.

Sutkinja Kosović izričito je zabranila da se s ročišta objavljuju informacije o trenutnom zdravstvenom stanju Alise Mutap piše Avaz.

Uskoro opširnije…


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79