Slučaj “Memić”: Zatraženo produženje pritvora za Josipa Barića, policajca koji je sakrio krvavi džemper Alise Mutap

Tužitelj Tužiteljstva BiH, koji postupa u predmetu koji se odnosi na stradanje Dženana Memića, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za osumnjičenog Josipa Barića.

Postupajući tužitelj smatra da je mjera pritvora potrebna radi efikasnog i neometanog nastavka istrage, rečeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Barić, pod istragom je Tužiteljstva BiH i sumnjiči se za ometanje istrage stradanja Dženana Memića, na Ilidži, u februaru 2016. godine. Osumnjičeni je tada postupao u svojstvu policijskog djelatnika, u utvrđivanju okolnosti stradanja Memića.

Prijedlog za produženje mjere pritvora, proslijeđen je Sudu BiH. Barić je uhapšen u aprilu, kada mu je određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Radi se o policajcu koji je ispitujući jedinog svjedoka u predmetu “Dženan Memić”, a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru, te koji je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen.

Podsjetimo da su u okviru istog predmeta u pritvoru Hasan Dupovac i Zijad Mutap.

“Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja intenzivno provođenje istražnih radnji u narednom periodu”, saopćeno je ranije iz ove institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79