Slučaj Nidžare Ahmetašević: Zašto disciplinski postupak protiv policajaca MUP-a KS traje mjesecima?

Disciplinski postupak protiv dvojice policajaca MUP-a Kantona Sarajevo, za koje je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a KS unutrašnjom istragom utvrdilo da postoje osnovi sumnje da su prilikom hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević počinili težu povredu službene dužnosti, još nije okončan.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

– Javna rasprava u disciplinskom postupku je započeta u ranijem periodu i nastavak je zakazan u drugoj polovini ovog mjeseca – kazao je Hadžiabdić.

Kako nam je kazao Muhamed Čučak, advokat novinarke i aktivistice Ahmetašević, rok da se provede cjelokupna procedura disciplinskog postupka je maksimalno 13 mjeseci.

– Ta procedura podrazumijeva disciplinski postupak i izricanje odgovarajuće disciplinske mjere, koja s obzirom na ono što je utvrđeno i ako se utvrdi njihova odgovornost u disciplinskom postupku, vjerovatno će biti smanjenje plaće u određenom procentu određeni broj mjeseci. To je ono što je moguće s obzirom na ono što im se stavlja na teret, odnosno utvrđenu povredu – kazao je Čučak.

On je dodao da bi ovakve slučajeve trebalo brže rješavati, ali da zakon nalaže dužinu trajanja postupka.

– Trinaest mjeseci je u principu kompletan period u kojem bi trebalo da unutrašnja kontrola provede svoju istragu, utvrdi pa sve to dostavi Odboru za žalbe na provjeru, kojem je također potrebno neko vrijeme da se o tome izjasni. Kada se Odbor o tome izjasni, tek onda slijedi sami disciplinski postupak gdje se osobama protiv kojih se postupak vodi moraju osigurati sva moguća prava, odnosno pravo da se brane – objasnio je, dodavši kako se postupak provodi isto kao i u slučaju nekih drugih djela pred sudom, samo što je ovo pred disciplinskom komisijom pa je zato zakonom predviđen okvirni rok od 13 mjeseci.

Advokat se, ipak, nada da će disciplinski postupak biti završen prije tog roka.

– Teško je prognozirati. Mi i dalje nemamo nikakve informacije osim onih o kojima je Odbor obavijestio. Njegova obaveza je da o tome obavijesti javnost i oni su to učinili – da su utvrdili da se radi o težoj povredi. Sve dalje je na Disciplinskoj komisiji koja bi trebala da konačno utvrdi njihovu odgovornost i adekvatno ih sankcioniše – zaključio je.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević u martu ove godine privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani jer za to nema zakonskog osnova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79