Slučaj “Respiratori”: Svjedočila saradnica u Novalićevom kabinetu

U nastavku suđenja premijeru Federacije Fadilu Novaliću i drugima optuženima u slučaju Respiratori djelimično je saslušana svjedokinja Tužilaštva BiH Bahra Džaka, inače stručna saradnica u kabinetu premijera Novalića.

Najveći dio vremena potrošen je na prigovore odbrane na dokaze Tužilaštva.

Ključni problem je, kako odbrana tvrdi, taj što im Tužilaštvo nije priložilo izvedene dokaze uz optužnicu.

Svjedokinja je govorila o aktivnostima u kabinetu premijera u periodu nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u Federaciji, prošle godine. Potvrdila je da je 31.3.2020. na službenu e-mejl adresu kabineta premijera zaprimila e-mejl i to s privatne adrese premijera Fadila Novalića, koji je stigao od Fikreta Hodžića. Sadržaj se odnosio na plan nabavke medicinske opreme, a na spisku su se nalazili i respiratori.

Nakon toga, svjedokinja je vodila usmenu komunikaciju s Hodžićem, sve u vezi s ponudama za nabavku resporatora.

Tužilac Mirza Hukeljić sve je potkrijepio skrinšot sadržajem poruka iz mobilnog telefona svjedokinje.

Za danas je bilo planirano saslušanje i drugog svejdoka, ali je Vijeće odlučilo da nastavak ovog saslušanja i unakrsno ispitivanje prve svjedokinje nastavi 7. aprila. A do tada Tužilaštvo mora upoznati odbranu da dokazima.

Advokatica prvooptuženog Novalića Vasvija Vidović prokomrntarisala je današnje svjedočenje nerelavantnim. Stav Vijeća o iskazu svjedokinje biće poznat naknadno.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79