Slučaj “šmrkanja kokaina” u bh. osnovnoj školi: Premještanje u drugu školu najstroža kazna

Dok se čeka epilog incidenta u kojem su učestvovali đaci Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor Varošu, u čijoj učionici je jedna učenica, u prisustvu školskih drugara, ušmrkivala nepoznatu bijelu supstancu, zakon propisuje da najstroža kazna koja se može izreći jeste premještanje u drugu školu.

Izvor “Nezavisnih novina” ističe da će sporni događaj vjerovatno biti okvalifikovan kao teža povreda dužnosti učenika.

“Sankcije za teže povrede dužnosti mogu biti ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća i premještanje iz jedne u drugu najbližu školu”, pojasnio je izvor “Nezavisnih novina”.

Podsjetimo, na snimku se vidi nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi bijeli prah. Ona je taj telefon potom dodala drugoj učenici, koja je lenjirom napravila liniju te udahnula prah pomoću slamčice. Čuju se i glasovi ostalih učenika.

“Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate”, govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i rečenice kao što su: “Jesi gledao ‘Rane’?”

Na naše pozive u petak se nije javljao Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš, niti Dragan Pejaković, direktor lokalnog centra za socijalni rad, čiji su pripadnici dan ranije bili u ovoj školi.

Nakon ovog incidenta Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, najavljuje niz mjera.

“Ukoliko policija utvrdi da je došlo do nepravilnosti u smislu konzumiranja droga u školama, naravno da je jedan od koraka da ćemo sa MUPom tražiti da se izvrše određene kontrole. Policijski nalazi su jedini relevantni. Ministarstvo prosvjete i kulture RS nikada neće biti uspavano po pitanju toga”, rekla je Trivićeva.

Istakla je da resorno ministarstvo neće tolerisati vršnjačko nasilje u školama niti određena devijantna ponašanja, o kojima su mediji izvještavali posljednjih dana.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo potpisnik Protokola o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja i sarađuje sa policijom kada to zahtijeva određeno ponašanje učenika.

“Jedan od prioriteta u predstojećem periodu biće da pojačamo sve aktivnosti koje se tiču prevencije pojave takvih ponašanja u školama. Naravno da se i sami iznenadimo u smislu da li je moguće da se određene stvari dešavaju u školama”, izjavila je Trivićeva.

Istakla je da će već u narednoj sedmici okupiti sve aktive direktora škola te sazvati jedan sastanak sa predstavnicima MUPa Srpske i ministarstava za porodicu, omladinu i sport odnosno zdravlja i socijalne zaštite, kako bi zajednički pojačali sve preventivne mjere.

Ona je najavila da će Ministarstvo naredne sedmice dati instrukcije školama da obave dodatne sastanke sa roditeljima i učenicima u vezi s pitanjem zloupotrebe interneta.

“Ministarstvo neće tolerisati ni uprave škola, ni stručne saradnike, ni određena ponašanja u školama koja dovode do ovakvih stvari”, rekla je Trivićeva i dodala da je očigledno da živimo u društvu koje je vrlo rizično, a u kojem se populizmom želi dominirati i gdje su uzori nekada i vrlo destruktivne osobe.

Podsjetimo, šokantnim slučajem iz Kotor Varoša bavi se i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, čiji je tužilac za maloljetnike naložio pripadnicima Policijske uprave Banjaluka da provjere kada je snimak nastao, ko je na snimku te o kojoj supstanci se radi itd. Iz tog tužilaštva u petak je za “Nezavisne novine” potvrđeno da o rezultatima provjera tužilac za maloljetnike još nije obaviješten.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79