Slučaj sutkinje Kovačević: Godina od hapšenja, uredno prima plaću, svjedoci umiru

Na Općinskom sudu u Kaknju još traje suđenje u slučaju protiv Melise Kovačević, sutkinje zeničkog suda koja se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, primanje nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Kako su kazali u odgovoru za 072info sa Općinskog suda u Kaknju, krivični postupak koji se vodi protiv sutkinje Kovačević u fazi je provođenja dokaza od strane Tužilaštva.

Iako je prošlo više od godinu dana otkako je uhapšena, slučaj sutkinje Kovačević još nikada nije dobio sudski epilog. Posebno je ironično i to kako sve vrijeme uredno prima plaću sudije, te se nalazi na slobodi.

z Općinskog suda u Kaknju napominju da je sud sve vrijeme kontinuirano postupao u navedenom predmetu, dok javnost na društvenim mrežama, ipak, sumnja da se cijela stvar namjerno odugovlači jer, kako kaže stara narodna poslovica “vrana vrani oči ne vadi”. Da bi postupak trebalo ubrzati govori u prilog i činjenica da su neki svjedoci, u međuvremenu, i preminuli.

-Rješenjem od 17.07.2020. godine u cijelosti je potvrđena predmetna optužnica od strane sudije za prethodno saslušanje. Dana 30.07.2020. godine branilac optužene, Maida Grizović, advokat iz Zenice, podnijela je prethodni prigovor na optužnicu.

Rješenjem od 31.07.2020.godine sudija za prethodni postupak odbio je prethodne prigovore na optužnicu kao neosnovane. Dana 20.08.2020.godine zakazano je ročište za izjašnjenje o krivnji optužene, ali je isto odloženo iz razloga što branilac optužene nije mogao pristupiti na zakazano ročište zbog ranije preuzetih obaveza, te je isto odloženo za dan 14.09.2020.godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom dana 14.09.2020.godine optužena Kovačević Melisa se izjasnila da nije kriva za krivična djela koja joj se predmetnom optužnicom stavljaju na teret. Dana 21.09.2020.godine predmet je zadužio sudija Murtić Senad na dalje postupanje radi zakazivanja glavnog pretresa. Dana 11.11.2020.godine zakazan je glavni pretres na kojem je tužilac pročitao optužnicu, iznio uvodno izlaganje, te je i odbana iznijela uvodno izlaganje.

Za dan 09.12.2020.godine zakazan je nastavak glavnog pretresa, međutim isti je odgođen, zbog bolesti optužene.

Sud je zakazao glavni pretres za dan 29.12.2020.godine na kojem je ponovo pročitana optužnica, iznesena uvodna izlaganja, te su saslušana dva svjedoka. Nastavak glavnog pretresa održan je dana 14.01.2021.godine na kojem je saslušan jedan svjedok, dok drugi svjedok nije pristupio na glavni pretres zbog bolesti.

Nastavak glavnog pretresa održan je dana 02.02.2021.godine na kojem su saslušana dva svjedoka dok treći svjedok nije pristupio. Nastavak glavnog pretresa održan je dana 25.02.2021.godine na kojem je saslušana jedan svjedok, a drugi svjedok nije pristupio iz opravdanih razloga. Nastavak glavnog pretresa održan je dana 18.03.2021.godine na kojem su saslušana tri svjedoka, dok četvrti svjedok nije pristupio iz opravdanih razloga.

Nastavak glavnog pretresa održan je dana 16.04.2021.godine na kojem su saslušana tri svjedoka. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za dan 30.04.2021.godine na koji su pozvana dva svjedoka, vještak, te je planirano da se pročita iskaz jednog svjedoka koji je u međuvremenu umro. Iz navedenih informacija jasno proizilazi da je ovaj sud kontinuirano postupao u navedenom predmetu – pojašnjavaju s Općinskog suda u Kaknju za 072info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79