Slučaj “Tower”: Mahmutović i Halilagić osuđeni na po četiri godine zatvora

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu “Tower” koja se odnosi na slučaj gradnje objekta Sarajevo tower.

Prvooptuženi Sedin Halilagić i drugooptuženi Elvedin Mahmutović su proglašeni krivim i osuđeni na po četiri godine zatvora, javlja Klix.

Halilagiću i Mahmutoviću je također izrečena sigurnosna mjera oduzimanja funkcije na izgradnji objekta, odnosno funkcije direktora. Od Halilagića je oduzet i novac, i to više od 30.000 eura. Obojica su optuženi za primanje dara.

Osuđeni danas nisu prisustvovali izricanju presude. Osuđenima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Podsjećamo, odbrana je u ovom predmetu sve vrijeme tvrdila da je slučaj montiran te da je riječ o vraćanju duga, a ne preuzimanju mita.

Prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000,00 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao”, potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka, oštećeni je predao optuženima koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Oštećeni Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, tvrdi da je od njega za angažovanje kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM, a da je iznos od 60.000 trebalo da bude “prva rata”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79