Slučaj u BiH: Migrant izvukao pištolj, policajka pucala da bi se zaštitila

Protiv migranta Adela Gebrora (31) iz Alžira podignuta je optužnica zbog sumnje da je 17. juna u Jakupovcima kod Laktaša uperio pištolj u policajku, a koja je tom prilikom pucala u zrak kako bi se zaštitila, otkriva „Srpskainfo“.

Optužnicu protiv Gebrora podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci i proslijedilo je Osnovnom sudu na potvrđivanje. Incident se dogodio 17. juna oko 17.30 sati kada je policijska patrola upućena u Jakupovce po dojavi da se u napuštenoj kući krije grupa migranata.

– Obavljajući poslove bezbjednosti, policajci su uočili grupu migranata i uputili se prema njima. Kada su migranti videli policajce, krenuli su da bježe – navedeno je u optužnici.

Policajci su se na engleskom jeziku obratili migrantima govoreći „Stop policija“.

– Migranti su nastavili da bježe, a policajka B. P. je potrčala za njima, naglas izgovorajući na engleskom jeziku upozorenja da stanu i da su oni policija. Osumnjičeni je tada sa udaljenosti od 20 metara od policajke, glasno izgovorio nepoznate riječi, te je zastao – pojašnjeno je u optužnici.

Tada se Gebror okrenuo, iz džepa izvadio pištolj neutvrđene marke te pištolj usmjerio prema policajki. Ona je tada izvadila službeni pištolj, repetirala ga i ispalila metak u zrak, naređujući osumnjičenom da stane. Gebror je pobjegao i sakrio pištoj.

– Nakon kraćeg vremena, zahvaljujući brzoj intervenciji policije, on je pronađen i uhapšen – piše u optužnici.

Iz dopisa Terenskog centra Banja Luka, utvrđeno je da je Gebror ranije osuđivan u Bosni i Hercegovini i to na Općinskom sud u Mostaru. Tada je osuđen na mjesec zatvora zbog krađe. Tužilaštvo je zatražilo da se Gebroru produži i pritvor u kojem se nalazi od trenutka hapšenja.

Produženje pritvora je zatraženo zbog toga što je riječ o migrantu koji se kreće bez dokumenata, a postoji i bojazan da on zna gdje se nalazi pištolj te bi ga na slobodi mogao uništiti ili sakriti.

Banjalučki advokat Bojan Mikanović, koji brani Gebrora, rekao je za „Srpskainfo“ da će u najkraćem vremenu uložiti prigovor na optužnicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79