Slučaj u BiH: Poravnao tuđe grobove pa salio beton za porodičnu grobnicu

Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona je 9. oktobra podiglo optužnicu protiv Jure J. iz Žepča zbog krivičnog djela povreda mira pokojnika iz člana 379. stav 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 5. novembra u Općinskom sudu u Žepču.

Prema navodima iz optužnice, neutvrđenog dana početkom mjeseca septembra 2020. godine, na mjesnom rimokatoličkom groblju Radovlje,općina Žepče, u namjeri da za svoje potrebe izgradi obiteljsku grobnicu, bez da je o tome obavijestio nadležnog crkvenog prokuratora, a bez znanja i saglasnosti P. M., sa grobova njenog svekra i svekrve J. i R. P., uklonio drvene križeve, poravnao ova dva groba i na tom mjestu salio betonske temelje za grobnicu.

Uz optužnicu, tužilaštvo je zatražilo od Suda da optuženom izda kazneni nalog kojim će mu se izreći uvjetna osuda bez provođenja glavne rasprave. Također je zatraženo da se optuženom odredi obaveza da u datom vremenskom roku ukloni temelje grobnice, koje je postavio, te da grobove na kojima je postavio temelje vrati u prvobitno stanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79