Slučaj vršnjačkog nasilja u Ljubuškom: Škola izdala saopćenje, navode da su dijelili brošure

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja oglasila se i škola u kojoj se desio ovaj nemili događaj. Roditelji su zabrinuti, Ljubuški bruji o ovome, a iz škole navode kako su dijelili brošure o vršnjačkom nasilju.

Vršnjačko nasilje u Ljubuškom: Dječaka stisnuli između kontejnera i zida

Portal Crna Hronika je prethodno prenio ispovjest roditelja koji je svjedočio ovom slučaju. Sada prenosimo i zvanično saopćenje ravnatelja Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom.

“Zbog točnog informiranja roditelja djece koji pohađaju našu školu kao i ostalih roditelja zainteresiranih za informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama u protekla dva dana, smatramo potrebnim službeno se očitovati.

Kao što smo jučer pojasnili u kratkom obraćanju roditeljima naša škola u slučaju sumnje na nasilno ponašanje među učenicima provodi postupak iz Protokola o postupanju u slučaju nasilja u osnovnim i srednjim školama ŽZH donesenim službenim aktom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH 2013.godine. To smo u najkraćem mogućem roku učinili i u slučaju koji je prijavljen 12.svibnja pred sam kraj nastave u poslijepodnevnoj smjeni.

Postupajući po Protokolu utvrđene su okolnosti koje su prethodile i koje su slijedile nakon prijavljenog slučaja, održano je više sastanaka s učiteljima, razgovarano s većim brojem učenika te s roditeljima i dogovoreni su budući sastanci. Zbog zaštite privatnosti naših učenika i njihovih obitelji o detaljima postupka ne možemo govoriti. Sve činjenice koje su utvrđene  prenesene su roditeljima učenika s kojima je razgovarano i koji zadržavaju pravo na privatnost. Naše aktivnosti ne završavaju hladnim protokolarnim zapisnicima već nastavljamo raditi na emocionalnom opismenjavanju djece i poticanju empatije među njima kroz edukativne radionice i individualan rad.

Žalosti činjenica kako je dio roditelja iskoristio ovaj slučaj za iznošenje niza neistina, osobnih interpretacija, portretiranja djelatnika škole hladnim i neempatičnim ljudima, te su u nedostatku pravog uvida u vršnjačke odnose učenika početnih razreda osnovne škole i dinamike škole općenito nanijeli određenu štetu, prvenstveno djeci. Malicioznim komentarima na račun „5 djevojčica“ (kojih nije bilo pet), stvarajući konstrukcije o klasnoj podjeli među djecom u ulogama nasilnika i žrtve, tražeći da se istih „5 djevojčica“ javno prozove prouzročili su značajnu količinu stresa većem broju djece i njihovih obitelji do kojih su došli navedeni natpisi koji nisu u potpunosti utemeljeni na istini.

U školi rade prosvjetni djelatnici od kojih su velika većina i sami roditelji i žao nam je kada čujemo da neki naš učenik proživljava teške trenutke u prostorijama naše škole. Trudimo se biti dostupni učenicima i roditeljima za svaku vrstu suradnje, a pogotovo u prijavi nasilja. U proteklih par godina smo inicirali, organizirali i realizirali niz projekata prevencije vršnjačkog nasilja. Organizirali smo velike roditeljske sastanke sa stručnim predavačima psiholozima i psihoterapeutima u partnerstvu s gradskim vlastima i ostale dvije ljubuške škole. Svi su roditelji dobili našu brošuru „Vršnjačko nasilje- je li moje dijete žrtva?“ koja sadrži sve bitne informacije na ovu temu. U gradskoj vijećnici smo organizirali stručno predavanje za roditelje na temu vršnjačkog nasilja. Te roditeljske skupove najčešće pohađaju roditelji s kojima inače imamo odličnu suradnju, dok se dio roditelja kojima bi takva predavanja bila najpotrebnija rijetko odazivaju. U školi već godinama imamo „Sandučić povjerenja“ u koji učenici mogu anonimno prijaviti ako trpe neki oblik nasilja ili proživljavaju teškoće u vršnjačkim odnosima ili neku osobnu krizu, i taj projekt se pokazao vrlo uspješnim. Naši učenici imaju mogućnost za svaku teškoću obratiti se svom učitelju, razredniku, dežurnom nastavniku, pedagoginji ili psihologu, i to često čine. Naše interne ankete ukazuju na to da se velik broj naših učenika osjeća slobodnim obratiti pedagoginji i psihologu u slučaju potrebe. Naša praksa to potvrđuje. Ovaj niz se može nastaviti sa svim našim aktivnostima kroz ovu neobičnu školsku godinu ali o tom naši učenici i roditelji vrlo dobro znaju.

Zahvalni smo svakom odgovornom građaninu koji nam ukaže na neprimjereno ponašanje naših učenika u prostorima oko škole izvan vremena nastave, kao i roditeljima koji nam se obraćaju za pomoć, bilo svom ili djetetu za kojeg znaju da treba pomoć. Greške i propusti u radu se događaju, i to je činjenica od koje ne bježimo.

Na kraju se ne možemo ne upitati nekoliko zdravorazumskih pitanja u duhu vremena u kojem živimo. Kako obrazovati djecu za odgovorno korištenje društvenih mreža kada znatan broj odraslih iste koristi na neprimjeren način, bez potrebnog stupnja odgovornosti i potpunog uvida u štetu koju mogu prouzročiti svojim ponašanjem? Kako je došlo do toga da se jedna generacija roditelja koja uporno kritizira sve odgojne ustanove poziva na „vraćanje na staro”, na ono vrijeme u kojem su oni odrasli kad se znao „autoritet i red“, odgaja djecu na potpuno drugačiji način? Zašto se tako malo vjeruje u djecu i one kojima je istinski stalo do njih i kako jedan roditelj drugo dijete od 7 godina može gledati isključivo kao „nasilnika“ i pozivati na javni linč?

Hvala svim našim učenicima što uistinu jesu naši, hvala i roditeljima koji su istinski borci za svoju djecu i čije borbe, radosti i boli znamo i neki od njih su nam inspiracija i potpora. Hvala i vrijednim djelatnicima naše škole i svih drugih odgojno-obrazovnih ustanova koji žive svoj poziv i ne bježe od stalnog rasta uz djecu.

S nadom u bolju budućnost za sve nas i sa željom za što manje povoda za ovakva obraćanja srdačno pozdravljamo svakog čitatelja dobre volje.

Ravnatelj OŠ Marka Marulića Ljubuški Davorin Medić”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79