Slučaj Zejćirović: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH iznijelo završnu riječ

Na suđenju Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, u petak je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH započelo iznošenje završnih riječi.

Detaljnim osvrtom na brojne izvedene dokaze, Tužilaštvo Brčko distrikta je u završnoj riječi ocijenilo dokazanom krivicu optuženih za otmicu i kvalificirano ubistvo, kojem je prethodilo agresivno i bezobzirno mučenje žrtve.

“S obzirom na krivična djela za koja se terete i okolnosti pod kojima su počinjena, Tužilaštvo je od suda zatražilo da se optuženi, u skladu sa zakonom, adekvatno kazne”, navodi se u saopćenju koje je poslano medijima.

Podsjećamo, optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića Tužilaštvo je podiglo 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Nakon provedenog dokaznog postupka pred sudom, Tužilaštvo se danas posebno osvrnulo na nalaze sudskih vještaka koji su istakli da je Edin
usljed brojnosti nanesenih povreda trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti.

Zaključeno je da sve ukazuje na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela, te njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane optuženog Halilovića.

Završnu riječ u ovom slučaju odbrane optuženih iznijet će u ponedjeljak, 30. augusta, nakon čega će biti poznat datum objavljivanja prvostepene presude piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79